vještačka inteligencija, Artificial Intelligence AI, chatGPT, OpenAI, chatbot
Ilustracija (Foto: Frank Rumpenhorst/dpa)

OpenAI prikupio 6,6 milijardi dolara, evo ko su ulagači

Podijeli

OpenAI je zatvorio rundu finansiranja vrijednu 6,6 milijardi dolara. To je vrednovalo ovu uspješnu kompaniju za vještačku inteligenciju (AI) na 157 milijardi dolara, prema jučerašnjem saopštenju. Ovaj iznos je skoro dvostruko veći od procjene kompanije s početka godine.

Sredstva od 6,6 milijardi dolara biće usmjerena ka istraživanju vještačke inteligencije, proizvodima i uslugama, kao i računarskim kapacitetima kompanije, saopštili su iz OpenAI, prenosi Forbes.

OpenAI je dobio sredstva od kompanija Thrive, Softbanka i Envidije. Među investitorima je i dugogodišnji partner Microsoft, koji je prema pisanju The Wall Street Journala uložio nešto manje od milijardu dolara.

Altman dobija udeo kada OpenAI preraste u kompaniju

Nova procjena vrjednosti OpenAI je skoro duplo veća od približno 80 milijardi dolara iz februara, izvjestio je The New York Times. Investitori u ovom krugu finansiranja mogu povući sredstva ako OpenAI, koji je trenutno neprofitna organizacija, ne završi tranziciju u firmu koja ostvaruje profit, navodi Žurnal.

Thrive Capital je osnovao i njime upravlja Džoš Kušner, brat Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsjednika Donalda Trampa i nekadašnjeg visokog savjetnika.

Generalni direktor OpenAI Sem Altman će, prema navodima, dobiti 7% udjela u kompaniji kada ona pređe u strukturu za ostvarivanje profita. Potencijalno će moći da poveća udio na 11% uz novu procjenu vrijednosti.

OpenAI je više nego učetvorostručio svoju vrijednost u odnosu na prošlu godinu. Tada je iznosila 29 milijardi dolara, prema izvještajima Timesa. List je naveo da je kompanija ove godine povećala broj zaposlenih sa 1.000 na 1.700.

Organizacija je na čelu buma vještačke inteligencije i konstantno dobija podršku od drugih tehnoloških giganata poput Microsofta. Ova kompanija je od 2019. uložila najmanje 13 milijardi dolara u OpenAI.

Tranzicija iz dobrotvorne neprofitne organizacije u profitabilnu kompaniju pažljivo se prati kako kompanija širi svoju ponudu i prihode. Kompanija očekuje da ove godine ostvari 3,7 milijardi dolara prodaje i oko pet milijardi dolara gubitaka, prema Timesu. Tranzicija u firmu koja ostvaruje profit mogla bi privući više investitora, izvijestio je Journal, napominjući da bi proces mogao trajati godinama.

Antonio Pekenjo IV, novinar Forbes