business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario
Ilustracija (Foto: Arturo Castaneyra, Unsplash)

Geopolitičke tenzije i američki izbori guraju investitore ka bitkoinu i zlatu

Podijeli

Rastuće geopolitičke tenzije, zajedno s predstojećim izborima u SAD-u, vjerovatno će gurnuti investitore ka bitkoinu i zlatu, očekuju analitičari JPMorgan-a.

Oni su u bilješci ukazali na ono što nazivaju “trgovinom obezvređenja”, strategiju koja ima koristi od neizvjesnosti na tradicionalnim finansijskim tržištima.

“Raste geopolitičke tenzije i predstojeći izbori u SAD-u vjerovatno će ojačati ono što neki investitori nazivaju ‘trgovinom debitiranja’, čime će se favorizovati i zlato i bitkoin”, kažu iz banke.

Zlato je već zabilježilo značajan porast vrijednosti u proteklom kvartalu. Do kraja septembra približio se nivou od 2.700 dolara, dijelom zbog slabijeg američkog dolara i pada realnih prinosa na obveznice.

Dok je slabiji dolar, koji je pao 4-5% u istom periodu, doprinio ovom porastu, JPMorgan napominje da je apresijacija cijene zlata “išla daleko dalje od poteza koje impliciraju promjene prinosa dolara i obveznica”, što sugeriše da su geopolitički problemi sada dominantniji faktor.

Očekuje se da će i bitkoin, koji se na sličan način smatra zaštitom od tradicionalnih valutnih rizika, imati koristi od ovih uslova.

Analitičari JPMorgan-a ističu da zabrinutost zbog “smanjenja duga” usljed uporno visokih vladinih deficita u velikim ekonomijama tjera investitore da traže alternative fiat valutama.

Širi pomak od tradicionalnih valuta posebno je uočljiv na određenim tržištima u nastajanju, gdje je povjerenje u fiat novac oslabilo, navodi banka.

JPMorganova analiza dalje ističe da će potražnja za zlatom i bitkoinom vjerovatno rasti kako investitori traže zaštitu od “katastrofalnih scenarija”, podstaknutih geopolitičkom neizvjesnošću i ekonomskom nestabilnošću.

S obzirom na to da su obje imovine spremne da pokupe korist od aktuelnih trendova, JPMorgan očekuje da će ostati atraktivne opcije za investitore koji traže zaštitu od nestabilnosti tržišta.