oil, nafta, petrol, platform, worker
Ilustracija (Foto: ArtPhoto_studio, Freepik)

Goldman Sachs: Cijene nafte bi mogle porasti za 20 dolara

Podijeli

Cijene nafte mogle bi porasti za 20 dolara po barelu ako iranska proizvodnja doživi udarac zbog geopolitičkih problema, prema američkoj investicionoj banci Goldman Sachs.

Fjučersi američke sirove nafte porasli su u četvrtak oko 5 odsto, a u petak ujutro ponovo su porasli zbog zabrinutosti da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu industriju kao odmazdu za raketni napad Teherana ranoje ove sedmice.

Procjenjuje se da „ako biste vidjeli kontinuirani pad od 1 milion barela dnevno u iranskoj proizvodnji, tada biste vidjeli vrhunac cijena nafte sljedeće godine od oko 20 dolara po barelu“, rekao je Daan Struyven, ko-šef Goldman Sachsovog sektora za globalno istraživanje robe, za CNBC “Squawk Box Asia”.

Taj scenario bi se desio pod pretpostavkom da se naftni kartel OPEC+ uzdrži od odgovora povećanjem proizvodnje, rekao je Struyven.

“Ako ključne članice OPEC+, kao što su Saudijska Arabija i UAE, nadoknade dio gubitaka u proizvodnji, naftna tržišta bi mogla doživjeti manje povećanje od nešto manje od 10 barela”, dodao je.

Otkako je 7. oktobra prošle godine počeo oružani sukob Izraela i Hamasa, došlo je do ograničenih poremećaja na tržištu nafte, a cijene su ostale pod pritiskom zbog povećane proizvodnje iz SAD-a i usporene potražnje iz Kine, ocjenjuje CNBC.

Međutim, osjećaj bi se mogao promijeniti ove sedmice. Cijene sirove nafte u SAD-u upravo su zabilježile treću uzastopnu sesiju rasta nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, pojačavajući tenzije u regiji. Posljednjih dana, posmatrači industrije oglasili su alarm, upozoravajući na stvarnu prijetnju snabdijevanju.

Iran, koji je član OPEC-a, ključni je igrač na globalnom tržištu nafte. Ona proizvodi skoro četiri miliona barela nafte dnevno, a procjenjuje se da bi 4% svjetske zalihe moglo biti u opasnosti ako iranska naftna infrastruktura postane meta Izraela.