euro, money
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Svjetska banka odobrila Crnoj Gori kredit od 80 miliona eura

Podijeli

Bord izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke (SB) odobrio je danas kredit od 80 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u jačanju fiskalne održivosti i promovisanju održivog razvoja.

Finansiranje politike održivog fiskalnog i održivog razvoja u Crnoj Gori (DPF) ima za cilj da podrži reforme koje jačaju fiskalnu održivost Crne Gore kroz poboljšane prihode, nadzor nad potrošnjom, smanjene fiskalne rizike i da omogući održivi razvoj rješavanjem problema degradacije životne sredine i klimatskih promjena, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Svjetske banke.

„Ova operacija igra važnu ulogu u podršci naporima Crne Gore da izgradi održiviju i otporniju budućnost“, rekao je Christopher Sheldon, menadžer Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

„Fokusirajući se i na fiskalnu održivost i na održivi razvoj, pomažemo Crnoj Gori da napreduje u ključnim reformama koje će imati koristi i za ekonomiju i za životnu sredinu“, istakao je Sheldon.

Novi program je usko usklađen sa težnjama Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji, njenim Programom ekonomskih reformi za 2024-26. i njenim klimatskim obavezama prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine. On direktno podržava tranziciju zemlje ka zelenijoj ekonomiji, od koje se očekuje otvaranje radnih mjesta, povećanje konkurentnosti, poboljšanje životnog standarda i povećanje otpornosti na klimatske rizike.

Podršku Svjetske banke u sklopu novog projekta dopunjuje paralelno finansiranje Francuske razvojne agencije (AFD) i OPEC fonda za međunarodni razvoj, od kojih svaki obezbjeđuje po 50 miliona eura. Ova saradnja jača opredijeljenost Grupacije Svjetske banke, izraženu u nedavno usvojenom Okvirnom partnerstvu sa državom za period 2025-2029, da pomogne Crnoj Gori u postizanju svojih fiskalnih ciljeva i ciljeva održivog razvoja, ističe se.