visa card, paying card
Ilustracija (Foto: CardMapr.nl, Unsplash)

Visa ulazi u tokenizaciju. Evo šta to znači

Podijeli

Gigant za obradu plaćanja Visa ušao je u područje tokenizacije sa svojom novom Visa Tokenized Asset Platformom (VTAP) koja ima za cilj olakšanje izdavanja i upravljanja digitalnom imovinom.

Ova platforma je dizajnirana da podrži široku lepezu tokenizirane imovine, uključujući različite digitalne valute.

“Uzbuđeni smo što možemo iskoristiti naše iskustvo s tokenizacijom kako bismo pomogli bankama da integrišu blockchain tehnologije u svoje poslovanje,” rekla je Vanessa Colella, Visa globalni šef za inovacije i digitalna partnerstva.

Šta je tokenizacija sredstava?

Jednostavno rečeno, tokenizacija sredstava je proces pretvaranja stvarne imovine (RWA) ili sredstava u digitalne tokene koristeći blockchain tehnologiju. RWA obuhvataju materijalnu imovinu kao što su nekretnine, intelektualna svojina, umjetnost, valute, roba, akcije, obveznice, tržišta novca i još mnogo toga. Ova imovina se često susreće sa izazovima vezanim za likvidnost, transparentnost i dostupnost u tradicionalnom finansijskom svijetu.

Blockchain tehnologija omogućava da se RWA imovina tokenizuje u digitalne tokene koji omogućavaju djelimično vlasništvo, čineći fizičku imovinu dostupnijom široj publici. Tokenizacija RWA povećava likvidnost, transparentnost i dostupnost i često se smatra načinom za demokratizaciju tradicionalnih finansijskih tržišta.

U izvještaju agencije McKinsey & Company navodi se da bi potencijalna vrijednost tokenizovane imovine mogla dostići skoro 2 biliona dolara do 2030. godine.

Šta nudi Visa platforma?

VTAP označava značajan napredak za Visu jer integriše blockchain tehnologiju i digitalna sredstva u svoje poslovanje. Opremanjem preduzeća i finansijskih institucija alatima za tokenizaciju sredstava, Visa ima za cilj da pojednostavi procese plaćanja, poboljša sigurnost i poveća efikasnost transakcija.

Ključni cilj u blockchain prostoru je interoperabilnost, koja se odnosi na sposobnost različitih blockchain mreža da komuniciraju i razmjenjuju podatke. Prema Visi, cilj je omogućiti interoperabilnost za banke koje koriste VTAP platformu. Sa VTAP-ovim jedinstvenim aplikacijskim programskim interfejsom (API), banke mogu olakšati višestruke upotrebe i povezati se sa partnerima i klijentima.

Izvor:Quartz/Investitor