Budapest, Budimpešta, Hungary, Mađarska
Budimpešta, ilustracija (Foto: Ljubomir Žarković, Unsplash)

Bogataši hrle ka Evropi: Tri zemlje koje imaju najprivlačnije programe Zlatnih viza

Podijeli

Mađarska, Grčka i Italija imaju najbolje programe Zlatne vize u Evropi, pokazali su nalazi finansijske savjetodavne firme Aron Capital.

Prema toj analizi, kada je riječ o evropskim programima kroz investicije, ove tri zemlje su najtraženiji izbori među stranim državljanima, izvještava Shengen.News, a prenosi Euronews Srbija.

Armand Arton, četrdesetsedmogodišnji predsjednik Arton Capitala, izjavio je za Business Insider da se među prvih pet najboljih programa Zlatnih viza na svetu nalaze Mađarska, Grčka, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Antigva i Barbuda.

“Tokom pandemije kovida 19, mnogi američki investitori nijesu mogli da uđu u Evropu, pa sada traže programe boravka u evropskim zemljama. Nakon izbora u Francuskoj i Velikoj Britaniji, takođe možemo primijetiti milione u tim zemljama koji traže da se presele”, rekao je Arton.

Programi Zlatnih viza omogućavaju strancima da steknu boravak u zemljama koje nude ovakve programe u zamjenu za finansijske investicije i ispunjavanje potrebnih uslova. Ipak, ovakvi programi su često na meti kritika zbog poslova povezanih sa pranjem novca i korupcijom, ali se uprkos tome i dalje nude u nekoliko evropskih zemalja iako EU poziva da ih te države što prije ukinu.

Mađarska

Mađarska je pokrenula svoj program Zlatne vize 2013. godine koji je ubrzo privukao veliki broj stranih investitora, čime je postao jedan od najomiljenijih ovakvih programa u Evropi.

Program je ukinut 2017. godine, međutim vlada Mađarske je odlučila da ga ponovo pokrene 1. jula ove godine, a sada je poznat i kao Program gostujućih investitora (GIP).

Jedan od razloga zbog kojih je program Zlatne vize Mađarske privukao sve veće interesovanje bogatih stranih državljana je i to što zemlja nudi opciju ulaganja u nekretnine, što je u zemljama poput Portugala i Španije ukinuto kao dio napora da se riješi stambena kriza.

Od svog pokretanja u januaru 2013. godine do 31. marta 2017, program Zlatne vize je donio ukupno 1,4 milijarde evra Mađarskoj.

Grčka

Grčka je takođe poznata po svom programu Zlatne vize. Međutim, u pokušaju da se riješi stambena kriza, program Zlatne vize u Grčkoj je podlegao promjenama koje su stupile na snagu 1. septembra ove godine.

Jedna od promjena je povećanje minimalnog iznosa potrebnog za investicije izvršene kroz ovaj program.

Najavljujući nove promjene, grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da će u nekim djelovima zemlje, kao što su Mikonos, Santorini i Solun, minimalni iznos potrebnih ulaganja za Zlatnu vizu dostići 800.000 eura.

Nedavno je premijer Grčke takođe najavio da će Zlatne vize sada biti dodjeljivane i preduzetnicima, što znači da će stranci moći da dobiju petogodišnju dozvolu za boravak u zemlji kroz ulaganje od 250.000 eura u startape u zemlji.

Italija

Program Zlatne vize Italije, poznat kao Investitorska viza za Italiju, takođe je poznat među stranim državljanima koji planiraju da steknu boravak u evropskim zemljama kroz ovaj program.

Bogatiji strani državljani mogu da koriste ovaj program izborom nekoliko ponuđenih opcija ulaganja, među kojima su ulaganje od 2 miliona eura u državne obveznice, 500.000 eura u korporativne obveznice ili akcije ili najmanje 250.000 eura u inovativne startape.

Po konsultantskoj agenciji Henley&Partners, Crna Gora se našla u top 5 napoželjnijih destinacija za zlatnu vizu, o čemu čitajte u posebnoj priči:

Crna Gora u 5 top globalnih destinacija Henley&Partners-a za bogate koji traže državljanstvo putem nekretnina