cars, drive, traffic, saobraćaj, electric car, električni automobili
Ilustracija (Foto: Sebastian Gollnow/dpa)

Većina u EU glasala za carine na kineska e-vozila, Njemačka protiv

Podijeli

Zemlje Evropske unije odlučile su u petak da uvedu dodatne carine do 35,3 odsto na električna vozila iz Kine, rekli su za dpa diplomatski izvori. Njemačka je glasala protiv ove mjere.

Evropska komisija je najavila dodatne carine nakon provjera koje su utvrdile da Peking subvencioniše kineske proizvođače električnih automobila, čime se narušava tržište u EU.

Da li će ove uvozne dažbine stupiti na snagu početkom novembra, sada zavisi od Komisije.

Planovi o novim carinama uznemirili su neke članice EU i proizvođače automobila. Carine još mogu da otpadnu, ako Brisel postigne rješenje s Kinom za pregovaračkim stolom.

Njemačka je više puta pozivala na dalje razgovore sa Pekingom, zabrinuta zbog mogućih protivmjera.

Kineske protivmjere mogu da nanesu štetu njemačkoj automobilskoj industriji.

Do pred glasanje, u njemačkoj vladi nije bilo jedinstvenog stava. Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc bio je protiv carina, kao i liberali (FDP). Zeleni su predlagali da Berlin na glasanju bude uzdržan i traži rješenje pregovorima.

“Naša reakcija kao EU ne smije dovesti do toga da sami sebi nanesemo štetu. Zbog toga pregovori sa Kinom u vezi sa električnim vozilima moraju da se nastave”, rekao je Šolc u srijedu.

Njemačka automobilska industrija je odlučno protiv carina.

“Takvim mjerama se ponovo reskira globalni trgovinski sukob”, rekla je za dpa prošle sedmice Hildegard Miler, predsjednica Udruženja automobilske industrije.

Izvor:dpa/Investitor