zgrada, stambena zgrada, Podgorica, bulevar, Linea, Zetagradnja, stanovi, kvart, stambeni kvart

Tržište nekretnina i dalje aktivno: Cijene stanova neće padati bez dugoročnog pada potražnje

Podijeli

Tržište nekretnina u Crnoj Gori i dalje je aktivno, a cijene nekretnina pokazuju stabilnost.

Predsjednik Udruženja agencija za nekretnine Crne Gore Veselin Dragaš, u razgovoru za Pobjedu pojašnjava da, uprkos povremenim spekulacijama u medijima, ne možemo očekivati pad cijena na kratkoročnom nivou.

Prema njegovim riječima, tržište nekretnina ne reaguje odmah na oscilacije, već zahtijeva duži period smanjene potražnje da bi došlo do značajnog pada. Dragaš ističe da trenutno u Crnoj Gori postoje ekskluzivne lokacije, poput Tivta, Herceg Novog i Budve, gdje cijene dostižu i do 10.000 eura po kvadratu.

Visoka potražnja

Osim tržišnih trendova, Dragaš ukazuje na ključne probleme s kojima se suočava tržište nekretnina – nelojalna konkurencija i nedostatak zakonske regulative koja bi zaštitila kupce, prodavce i agencije. Dragaš otkriva i da se očekuje eventualni pad cijena zakupa ukoliko se smanjenje interesovanja za nekretnine od strane ruskih i ukrajinskih građana nastavi, ali naglašava da značajan pad cijena stanova u Crnoj Gori nije izgledan dok je potražnja i dalje visoka. Na cijene, kako ističe, najviše utiču ekonomski faktori, kao što su inflacija, kamatne stope i kupovna moć građana.

– Cijene nekretnina ne reaguju trenutno na oscilacije tržišta. Potrebno je da prođe duži vremenski period smanjene potražnje da bi došlo do pada cijena nekretnina. Postoje pojedinačni slučajevi kada prodavci spuste cijenu nekretnine, ali ne možemo govoriti da je došlo do pada cijena nekretnina. Na žalost u medijima se često pojavljuju netačni podaci koje novinari dobijaju od naših kolega koji se ne bave analizama tržišta što često javnost dovodi u zabludu. Takođe u medijima se navode podaci dobijeni od Uprave za statistiku – Monstata i Centralne banke Crne Gore o ukupnom prometu, broju i vrsti prometovanih nekretnina kojima ove institucije ne raspolažu – kazao je Dragaš dodajući da CBCG raspolaže podacima o prometu nekretnina dobijenim na osnovu prikupljenih podataka iz domaćeg i međunarodnog platnog prometa.

– Na osnovu ovih podataka imamo netačne statističke podatke o ukupnom prometu nekretnina jer se dio transkacija obavlja i u gotovom novcu. Prosječna cijena stana u novogradnji koju objavljuje Monstat nije mjerilo cijene stanova na tržištu nekretnina. Naglašavam da ni cijene navedene u medijima ne predstavljaju trenutne cijene na tržištu nekretnina. Nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedno sa državnim organima raditi na umrežavanju Poreske uprave, Monstata, CBCG i drugih državnih organa kako bismo raspolagali relevantnim podacima – ističe Dragaš.

Govori nam o tome i gdje su trenutno najveće cijene nekretnina.

– Najskuplje nekretnine u Crnoj gori su u ekskluzivnim rizortima u Tivtu, Herceg Novom i Budvi. One spadaju u premium segment nekretnina i ne možemo ih upoređivati sa drugim nekretninama. Ako govorimo o nekretninama koje se nalaze na ekskluzivnim lokacijama ili obali mora njihove cijene se kreću i do 10.000 eura po kvadratnom metru – naglašava Dragaš.

Problemi

Kao glavne probleme u poslovanju agencija za nekretnine vidi u nepostojanju zakonske regulative i nelojalna konkurencija.

– U Crnoj Gori se veliki broj agenata nelegalno bavi posredovanjem u prometu nekretnina što nanosi štetu državi, kupci i prodavci su nezaštićeni u kupoprodaji nekretnina, a agencija za nekretnine nemaju fer uslove poslovanja. Uskoro očekujemo usvajanje zakona o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina koji će uvesti red u posredovanju u prometu nekretnina – kaže Dragaš dodajući da imamo od početka godine i značajan pad interesovanja za zakup nekretnina od strane Rusa i Ukrajinaca, ali i da trenutno nema većeg pada cijena zakupa.

– U narednom periodu možemo očekivati pad cijena zakupa ako se ovaj trend nastavi – poručuje Dragaš.

Kada su u pitanju nekretnine u Podgorici, nema značajnih promjena.

– Dok god imamo izraženu potražnju ne možemo očekivati pad cijene stanova. Tržište u prethodne tri godine ide uzlaznom putanjom tako da ove godine sigurno ne možemo očekivati pad cijene stanova – smatra naš sagovornik dodajući da na cijene nekretnina najviše utiče ekonomija odnosno platežna moć kupaca, inflacija, kamatne stope na kredite, solidarna stambena gradnja, zakoni, demografija kao i drugi faktori.