autoput smokovac mateševo, odmorište, gornje mrke
Sa gradilišta auto-puta (Foto: Media biro)

Benzinska pumpa na auto-putu i dalje na čekanju

Podijeli

Tender za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare, još nije ponovljen nakon što je prethodni istekao 26. februara, dok iz državnog “Monteputa” tvrde da će to učiniti u narednom periodu.

Pumpa je planirana na lijevoj strani dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, ukupna površina koja se daje u zakup do 25 godina je 6.000 metara kvadratnih, a na njoj će se graditi benzinske stanice i prateće uslužne djelatnosti, u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima (UTU).

“Monteput” je prvobitno u septembru prošle godine raspisao pojedinačne tendere za dvije pumpe na ovom mjestu, ali nije bilo ponuda. Novi tender je zatim raspisan krajem decembra, ali za pumpu na lijevoj strani nije bilo ponuda, zbog čega je javni poziv istekao 26. februara ove godine.

To se, ipak, nije desilo za pumpu na desnoj strani auto-puta, za koju je u februaru produžen rok za dostavljanje ponuda, prvo do kraja aprila, a zatim do sredine maja. “Monteput” je zatim krajem juna objavio da je za zakup i benzinsku stanicu na desnoj strani pristigla samo jedna ponuda, a posao je pripao kompaniji “Jugopetrol”.

Bez konkretnih odgovora

Direktor “Monteputa” Milan Ljiljanić je krajem jula najavio da će tokom septembra objaviti treći tender za pumpu na lijevoj strani, ali upitani zašto još nije ponovljen, šta koči cijeli proces i da li će se uslovi javnog poziva mijenjati, iz državne kompanije nisu konkretno odgovorili.

“Tender za podnošenje ponuda za dugoročni zakup na period od 25 godina nepokretnosti koje se nalaze na auto-putu Bar-Boljare (dionica Smokovac-Mateševo, odmorište Gornje Mrke – lijeva strana u smjeru iz Podgorice) sa obavezom investicionog ulaganja u izgradnju benzinske stanice sa pratećim sadržajima, biće raspisan u narednom periodu. Kvalifikacioni uslovi tendera u novom pozivu neće se mijenjati, jer su definisani sa ciljem obezbjeđivanja stabilnosti i održivosti investicije, uzimajući u obzir finansijsku zahtjevnost projekta”, naveli su iz “Monteputa”.

“Vijesti” su “Monteput” o obnovljanju tendera za pumpu na lijevoj strani u Mrkama pitale i u februaru, ali ni tada nisu naveli kada planiraju raspisivanje novog.

Istakli su da su sa kompanijom “Jugopetrol” za pumpu na desnoj strani potpisali ugovor o zakupu putnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti na 25 godina, ali i da je u toku projektovanje ove benzinske stanice.

Iz Udruženja naftnih kompanije Crne Gore (UNKCG) koje čini 15-ak preduzeća vlasnika benzinskih pumpi, krajem jula su kazali da sumnjaju u sinhronizovanu akciju dijela državnih institucija i državnih kompanija, kako bi “Jugopetrol” dobio ekskluzivno pravo na benzinsku pumpu na desnoj strani auto-puta, jer je po završetku tendera navodno najavljena izmjena Uredbe o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja bi im omogućila da povećaju cijene goriva na auto-putu i time ispune uslove koje su prihvatili na tenderu.

Tada su kazali da im je na sjednici u Privrednoj komori 26. juna i dva dana pred formalnu dodjelu posla “Jugopetrolu”, v. d. direktorica Direktorata za naftu i gas u Ministarstvu energetike saopštila da planiraju izmjenu uredbe, kako ona ne bi važila za pumpe na auto-putu i kako bi se cijene u njima slobodno formirale, što bi dovelo do značajnog rasta cijene goriva kod privilegovanih vlasnika ovih pumpi.

Tenderom za zakup zemljišta za ovu pumpu je bilo predviđeno da minimalna godišnja zakupnina iznosi 66.760 eura, kao i jedan cent po prodatom litru na ovoj benzinskoj pumpi.

Dodatni uslov koji je UNKCG sporio bio je i da učesnik mora posjedovati najmanje sedam pumpi.

Iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa su u julu naveli da ne mogu zakonski tek tako da mijenjaju cijene, te da se pitanje liberalizacije cijena naftnih derivata na auto-putu neće razmatrati do izgradnje preostalih dionica.

Ovaj resor, “Monteput” i “Jugopetrol” su tada saopštili slično, odnosno da su ove tvrdnje neutemeljene i neprofesionalne.

Ljiljanić je tada pojasnio i da su kvalifikacioni uslovi tendera ostavili i mogućnost udruživanja manjih naftnih kompanija, kao i da u dijelu potrebnog broja maloprodajnih objekata nisu bili ograničeni na teritoriju Crne Gore.

“Vijesti” su pitale i šta se desilo sa svim pritužbama Udruženja, ali i da li je bilo sugestija građana s obzirom na to da trenutno na malo više od 40 kilometara auto-puta nema nijedne benzinske pumpe.

“UNKCG je, u skladu s procedurom i na njihov zahtjev, dobilo sva potrebna pojašnjenja u vezi s tenderskim uslovima. Shodno ugovorenim obavezama, u toku je faza projektovanja pumpe na desnoj strani”, istakli su iz “Monteputa”.

Zakup najmanje 60.000 eura

Uslovi tendera se neće mijenjati, potvrđeno je iz “Monteputa”, pa će najmanja cijena zakupa za zemljište i pumpu na lijevoj strani, kao i u februaru, biti 60.000 eura. U odnosu na prvi tender iz septembra prošle godine, umjesto naknade od pet odsto ostvarenog prometa, traži se da potencijalni zakupac plaća jedan cent po prodatom litru goriva.

U odnosu na raniji tender, izbrisan je i uslov kojim je ponuđač morao da dokaže da je u posljednje dvije poslovne godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, a smanjen je i iznos naknade za otkup tenderske dokumentacije – sa 8.000 eura koliko se tražilo u prvom pozivu, na 6.000 eura. Ostao je uslov kao i iz prvog tendera da ponuđač dostavi investicioni program, obezbijeđen prihvatljivom garancijom banke, u kome se precizno navode struktura i dinamika investicije i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.

Osim toga, ponuđači moraju da u vlasništvu imaju najmanje sedam objekata u kojima se prodaju naftni derivati, najmanje pet godina neprekidnog iskustva u trgovini derivatima, a moraju da dokažu da imaju finansijsku sposobnost i novac neophodan da ostvare predviđeni projekat, po uslovima navedenim u tenderu.

Prema Detaljnom prostornom planu auto-puta Bar-Boljare, pumpa će imati najviše prizemlje i jedan sprat, a objekat će imati i veću javnu česmu i javni mokri čvor, službu prve pomoći i informacija sa službenim i javnim telefonom, prodavnicu rezervnih djelova i opreme, informativno-turistički punkt i kafe u zatvorenom prostoru sa terasom.

Tačan broj pumpi nakon razrade dokumentacije

Iz “Monteputa” su naveli i da će se pozicije i tačan broj pumpi znati tek nakon razrade dokumentacije.

“Vijesti” su državnu kompaniju pitale koliko je ovih objekata planirano i na kojim trasama, s obzirom na to da su na dionici Smokovac-Mateševo planirane dvije.

“Na osnovu važećih dokumenata, osnovni raspored benzinskih pumpi predviđen je Detaljnim prostornim planom auto-puta Bar-Boljare. Detaljnija pozicija i broj pumpi na preostalim dionicama biće definisani razradom tehničke dokumentacije”, kazali su iz “Monteputa”.

Izvor:Vijesti online