Litvanija, Vilnjus
Vilnjus, Litvanija; ilustracija (3dman_eu, Pixabay)

Želite da kupite nekretninu u Evropi? Evo gdje su najveći i najniži porezi na imovinu

Podijeli

Litvanija i Mađarska su među najpovoljnijim evropskim zemljama za investiranje u nekretnine, dok su Belgija i Francuska rangirane među najgore, prema novoj studiji britanske kompanije za preseljenje 1st Move International.

Izvještaj je ispitao ključne elemente ulaganja u nekretnine u evropskim zemljama, uključujući stope poreza na imovinu, porez na dohodak od zakupnine i bruto prihod od zakupnine, a njihovi nalazi sugerišu da je Litvanija najbolji izbor za ulaganje u nekretnine.

Litvanija, glavni grad Viljnus, obećava prosječan prinos od najma od 5,65%, prema posljednjim podacima Global Property Guide-a. Cijene zakupa su visoke u zemlji, više od 170% u odnosu na 2015. godinu, prema OECD-u. Porez na dohodak od zakupnine je umjerenih 15%. Strancima nije zabranjeno da kupuju imovinu.

Cijene skočile

Cijene nekretnina skočile su za više od 10% u drugom tromjesečju 2024. u odnosu na prethodnu godinu, prema Eurostatu, a trend će se vjerovatno nastaviti, pružajući dobar povrat ulaganja.

Estonija je rangirana kao drugi najbolji izbor za investitore. Nerezidentima baltičke države takođe je dozvoljeno da kupuju imovinu. Troškovi kupovine, uključujući poreze, smatraju se niskim, oko 1,3%. U međuvremenu, cijene zakupa su relativno visoke, sa godišnjim bruto prinosom od zakupnine od oko 4,5% i porezom na dohodak od zakupnine od 20%.

S obzirom da su cijene nekretnina porasle 6,7% tokom godine do juna 2024, vrijednost investicije bi mogla dodatno rasti.

Rumunija je na trećem mestu u ovom izveštaju, gdje prednosti uključuju relativno jeftine dodatne troškove kupovine, veoma nisku prosječnu stopu poreza na prihod od zakupnine od 10% i relativno visok bruto prinos od zakupa od 6,46% godišnje.

Irska obećava visoke prinose, uglavnom zbog visokih cijena zakupa, ali bi povišeni porezi mogli pojesti godišnji neto prihod. Zemlja se suočava sa stambenom krizom jer se ne gradi dovoljno domova za sve veći broj stanovnika a cijene i dalje rastu.

Prema ovom izvještaju, postoje i dobre mogućnosti za ulaganje u nekretnine u zemljama srednje i istočne Evrope kao što su Mađarska, Slovenija i Poljska, gdje su rente visoke (u Mađarskoj 180% od nivoa iz 2015.), ali su porezi umjereni.

Cijene kuća u Poljskoj porasle su 17,7%, u Mađarskoj 9,8% iu Sloveniji 6,7% u periodu jun 2023-jun 2024, prema Eurostatu.

Najnepovoljnija mjesta za ulaganje u nekretnine

U međuvremenu, najgore zemlje za razmatranje ulaganja u nekretnine prema ovom izvještaju su Belgija, a zatim Francuska i Grčka.

Belgija ima jedan od najvećih transakcionih troškova u Evropi, a porez na dohodak od zakupnine lako može dostići 50%. Prosječan prinos je oko 4,2%, ali u Briselu može biti i veći. Cijene nekretnina porasle su 3,4% na godišnjem nivou u druga tri mjeseca 2024. godine.

Francuska se smatra drugom najgorom zemljom za ulaganje u nekretnine, navodi se u izvještaju, koji naglašava da su porezi i troškovi kupovine i iznajmljivanja relativno visoki. Na primjer, prosječna stopa poreza na prihod od zakupa investitora u nekretnine iznosi 18,28%. Godišnji bruto prinos od zakupa je oko 4,5%. Prema Eurostatu, cijene nekretnina u Francuskoj su ove godine zapravo pale, i to 4,6%.

Grčka je zauzela treće mjesto na listi najgorih zemalja za ulaganje u nekretnine, zbog visokih troškova kupovine i povećanog nivoa poreza na dohodak s prosječnim stopama poreza na prihod od zakupa preko 33%, navodi se u izvještaju.

Šta Google može reći o trendovima

Izvještaj je ispitao koje su zemlje najpopularnije na osnovu Google pretraga i otkrio da su Španija i Portugal bile top destinacije za kupovinu.

Globalne pretrage za kupovinu nekretnina dostigle su 279.000 između 2023.-2024. za Španiju.

Zemlja nudi nerezidentne poreske olakšice stranim investitorima, standardnu ​​stopu od 19% za državljane EU/EEP ili 24% za državljane trećih zemalja na oporezivi prihod (kao što je iznajmljivanje nekretnine) u Španiji.

Druga najtraženija zemlja je Portugal sa više od 270.000 pretraga pojmova za pretragu koji se odnose na kupovinu nekretnina, gdje stranci mogu kupiti nekretninu pod istim uslovima kao i domaći.

Međutim, popularnost ove dvije zemlje rezultirala je hroničnim nedostatkom pristupačnih stanova za lokalno stanovništvo. Nominalne cijene stanova porasle su skoro 70 odsto u Portugalu od 2015. godine, prema OECD-u.

Odricanje od odgovornosti: Ove informacije ne predstavljaju finansijski savjet. Uvijek napravite vlastito istraživanje kako biste bili sigurni da su odgovarajuće za vaše specifične okolnosti. Ako se oslanjate na informacije na ovoj stranici, onda to činite u potpunosti na vlastitu odgovornost.

Link ka originalnom tekstu ovjde.

Izvor:Euronews Business/Investitor