solar, solarni paneli, solarna energija, solar energy, solar power plant
Ilustracija (Foto: Zbynek Burival, Unsplash)

EU uvozi sve više solarnih panela

Podijeli

Evropska unija je uvezla za pet odsto više solarnih panela u 2023. godini, u vrijednosti od 19,7 milijardi eura, ali je zbog pada cijena vrijednost smanjena za 12 odsto u odnosu na godinu dana ranije, objavio je danas Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi i da su zemlje tog bloka u istom periodu uvezle tečna biogoriva za 3,9 milijardi eura, što je pad vrijednosti od 22 odsto, uz dva odsto u količini, javlja Tanjug, prenosi B92.

U Evropsku uniju je tokom 2023. uvezeno i vjetroturbina vrijednosti od 0,3 milijarde eura, što je značajan pad, jer je u proteklih godinu dana smanjena vrijednost za 66 odsto, a količina za 68 odsto.

Istovremeno, EU je izvezla solarne panele u vrijednosti od 0,9 milijardi eura, tečna biogoriva za 2,2 milijarde eura i vjetroturbine za dvije milijarde eura.

Za razliku od solarnih panela i tečnih biogoriva, izvoz vjetroturbina je znatno premašio prošlogodišnje brojke, a u tom segmentu je zabilježen i najveći rast vrijednosti – od 49 odsto, dok je količina uvećana za 26 odsto.

S druge strane, izvoz solarnih panela je porastao za 19 odsto u vrijednosti i za 37 odsto u količini, dok je izvoz tečnih biogoriva takođe ima veći porast količine (63 odsto) u poređenju sa vrijednošću (36 odsto).