Barselona, Barcelona, tourism, Spain, Španija, turizam, turisti, Montjuïc
Barselona, ilustracija (Foto: Nenad Radojičić, Unsplash)

Perspektive: Koliko je turizma previše?

Podijeli

Predviđa se da će globalni turizam dostići rekordnih 11 biliona dolara u 2024, ali nekontrolisani rast izaziva zabrinutost zbog prekomjernog turizma i njegovog uticaja na lokalne zajednice, piše urednički tim na akademskoj platformi 360info.

Globalni turizam je na putu snažnog oporavka 2024, a predviđa se da će se putovanja u potpunosti oporaviti na nivoe prije pandemije.

Svjetska turistička organizacija UN-a (sada pod nazivom Turizam UN) izvijestila je o 790 miliona međunarodnih turista u prvih sedam mjeseci 2024, što je porast od 11% u odnosu na 2023, iako je i dalje 4% ispod rezultata iz rekordne 2019. godine.

Turizam ostaje ključna industrija, posebno za zemlje u razvoju, a Svjetski savjet za putovanja i turizam predviđa rekordnu godinu.

Očekuje se da će ovaj sektor doprinijeti globalnoj ekonomiji od 11,1 biliona dolara 2024. godine, u odnosu na 9,9 biliona dolara u 2023, što predstavlja najveću cifru od vrhunca 2019.

Ove brojke naglašavaju značajnu ulogu turizma kao pokretača ekonomskog rasta.

Međutim, dok turizam stimuliše ekonomski rast, prekomjerni turizam, prenaseljenost destinacija na štetu lokalnih zajednica, životne sredine i doživljaja posjetilaca postaje sve urgentnije pitanje.

Šta je prekomjerni turizam?

UNWTO definiše prekomjerni turizam kao tačku u kojoj turizam negativno utiče na svakodnevni život lokalnog stanovnika i iskustva posjetilaca, a ova zabrinutost je porasla kako se globalna putovanja vraćaju na nivoe prije pandemije.

U Evropi je prekomjerni turizam postao poseban problem u gradovima kao što su Venesija, Barselona i djelovi grčkih ostrva. Prenaseljenost je opteretila lokalnu infrastrukturu i dovela do protesta stanovnika.

Naprezanje životne sredine uzrokovano prekomjernim turizmom takođe je evidentno u prirodnim destinacijama širom Azije. Na Baliju i Puketu, sve veći broj turista doveo je do saobraćajnih gužvi, zagađenja i povećanog pritiska na lokalne resurse, ugrožavajući održivost ovih nekada netaknutih sredina.

Uspon ‘Instagram turizma’ – gdje viralne objave na društvenim mrežama tjeraju mnogo ljudi na iste lokacije – dodatno je pojačao problem. Ovaj trend može svesti destinacije na puke prilike za fotografisanje, narušavajući autentičnost doživljaja putovanja i pogoršavajući turizam na već prepunim mjestima.

Prekomjerni turizam ugrožava održivost destinacije, uzrokuje prenatrpanost na vrhunskim atrakcijama i duže vrijeme čekanja te umanjuje doživljaj posjetioca. Za lokalno stanovništvo prekomjerni turizam može donijeti veće troškove života, smanjen pristup stanovanju lokalnom stanovništvu i gubitak kulturnog identiteta jer se tradicionalni stilovi života potiskuju u stranu kako bi se zadovoljila turistička ekonomija.

Rješavanje prekomjernog turizma predstavlja jedinstvene izazove. Gradovi i turistička žarišta se bore s tim kako efikasno mjeriti i upravljati prekomjernim turizmom, jer problem postaje sve složeniji s porastom globalnih putovanja.

Neke destinacije su uvele dnevne turističke naknade ili ograničenja broja posjetilaca, dok su druge uvele ograničenja za kratkoročni najam stanova. Preusmjeravanje turista na manje poznate lokacije takođe se smatra načinom za ublažavanje pritiska na pretrpana žarišta.

Ipak, ove mjere same po sebi možda neće biti dovoljne. Kako globalni turizam nastavlja oporavak nakon pandemije, izazov prekomjernog turizma ostaje ključni problem.

Uspostavljanje ravnoteže između ekonomskog rasta, održivosti životne sredine i dobrobiti lokalnih zajednica biće od suštinskog značaja za budućnost turizma.

Bez koordinisanih napora vlada, turističkih zajednica i samih putnika, mnoge od najdražih svjetskih destinacija mogle bi se suočiti s trajnom štetom.