Google, business, headquarters hq
Google, ilustracija (Foto: Christoph Dernbach/dpa)

Google će svoje AI data centre napajati nuklearnom energijom

Podijeli

U novom nastojanju da svoje AI data centre napaja čistom energijom, Google se okrenuo nuklearnoj energiji i potpisao partnerstvo sa američkom kompanijom Kairos Power, koja razvija male modularne reaktore (SMR).

“Danas, potpisujemo prvi korporativni sporazum na svijetu za kupovinu nuklearne energije iz više malih modularnih reaktora (SMR) koje će razviti Kairos Power”, navodi se u saopštenju Googlea.

Očekuje se da će prvi takav reaktor za potrebe Google-a biti u funkciji do 2030. godine, nakon čega će uslijediti dodatni pogoni reaktora do 2035. godine.

“Sve u svemu, ovaj dogovor će omogućiti do 500 MW nove energije bez ugljenika 24 sata dnevno i sedam dana u nedjelji za električne mreže u SAD. Mreži su potrebni novi izvori električne energije za podršku AI tehnologijama”, navela je kompanija.

Ugovorena količina energije je dovoljna za napajanje oko 360.000 domova godišnje.

Data centri su srce digitalne ekonomije i očekuje se da će se njihova ukupna potrošnja energije udvostručiti između 2023. i 2028. godine, dostižući 857 teravat sati (TWh) do kraja ovog perioda, podsjeća Euronews Business.

Kairos Power razvija male modularne reaktore koji koriste sistem za hlađenje otopljene soli (umjesto vode), obećavajući kraće vrijeme izgradnje i prilagodljivija rješenja za lokalne potrebe.

Tehnologija nije spremna, međutim, dogovor se smatra važnim korakom u otključavanju puta ka dugoročnim komercijalnim razmjerima.

Ovog ljeta, Kairos Power je pokrenuo demonstracioni reaktor u Tennesseeju, prvi takav projekat koji je dobio građevinsku dozvolu od američke Komisije za nuklearnu regulaciju.

“Ovaj sporazum pomaže da se ubrza nova tehnologija za zadovoljavanje energetskih potreba na čist i pouzdan način, te otključa puni potencijal vještačke inteligencije za sve”, dodao je Google.

Kompanija nije otkrila vrijednost posla niti planiranu lokaciju reaktora.