Louis Vuitton, luxury, city, wealth, rich
Ilustracija (Foto: Dyana Wing So, Unsplash)

Kinesko tržište luksuznih brendova u padu

Podijeli

Investitori u luksuzne brendove pomno prate da li će kineske agresivne stimulativne mjere mogle biti dovoljne da izvuku njeno posrnulo tržište luksuza iz krize.

U julu su ključni igrači u industriji kao što su LVMH i Burberry prijavili dvocifreni pad prihoda u Aziji, isključujući Japan, tokom prve polovine 2024. godine. Mnoge kompanije ne pokazuju rezultate posebno za Kinu.

Dok su nedavni potezi Pekinga za ubrizgavanje likvidnosti i nižih kamatnih stopa izazvali određenu nadu u izvlačenje kineskih kupaca iz pada potrošnje, stručnjaci su skeptični prema trenutnom oživljavanju kineskog tržišta luksuza, ocjenjuje Business Insider. Čak i ako stimulans podstakne više kupovine u narednim mjesecima, malo je vjerovatno da će se potezi iz kraja septembra pojaviti u finansijskim rezultatima koji obično odražavaju prihod od jula do septembra.

Umjesto toga, očekuje se da će rezultati luksuznog sektora u trećem tromjesečju za Kinu ostvariti najslabiji učinak u posljednje četiri godine, vođen opadajućim povjerenjem potrošača među kineskim kupcima, rekao je Markus Hansen, portfolio menadžer Vontobela.

LVMH će prvi objaviti kvartalne rezulate, a u julu je taj luksuzni trgovac sa sjedištem u Parizu prijavio pad prodaje od 13% u Aziji tokom prve polovine godine, na 12,4 milijarde eura, što je 30% ukupnog prihoda kompanije.

LVMH nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Luksuzne kompanije mogle bi se suočiti s potencijalnim padom prodaje u Kini od 10% ove godine, što je daleko od rasta od 5% do 6% koji je prvobitno projektovan na početku godine, rekao je za Patrice Nordey, izvršni direktor konsultantske kuće Trajectry sa sjedištem u Šangaju.

Usporavanje tržišta luksuza je uglavnom zbog toga što kineski kupci smanjuju potrošnju zbog ekonomske neizvjesnosti, povučene tekućom krizom imovine u zemlji, geopolitičkim tenzijama i visokim stopama nezaposlenosti mladih.

Dok je slab ekonomski rast Kine za neke odvratio luksuznu potrošnju, drugi su nastavili svoju luksuznu kupovinu – izvan Kine.

Japan je postao žarište u kineskom egzodusu luksuzne kupovine, gdje je 40-godišnji niski jen u odnosu na američki dolar privukao kineske turiste. LVMH je zabilježio porast prodaje od 57% u Japanu tokom prve polovine 2024.

U Kini su se mnogi brendovi okrenuli velikom sniženju da bi očistili zalihe. Balenciaga je snizila cijene do 40%, a Marc Jacobs je ponudio popuste od preko 50%.

Međutim, nijesu svi brendovi bili podjednako pogođeni. U prvoj polovini godine, Hermès je prkosio trendu tako što je objavio rast prodaje od 7% u Aziji, isključujući Japan, podstaknut svojim bogatim kupcima otpornim na recesiju.

Kineska ekonomija bila je zarobljena trendom usporavanja potražnje, a u avgustu je maloprodaja porasla samo za 2,1%, što je manje od 2,5% koliko su analitičari očekivali, pokazali su podaci.

Inflacija je usporila na najsporiji tempo rasta u posljednje tri godine jer je osnovni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje cijene hrane i energije, u septembru porastao samo 0,1% u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Wind Informationa koje je citirao CNBC.

Iako su izgledi za kinesko tržište luksuza kratkoročno i dalje sumorni, analitičari Jefferiesa očekuju oporavak već 2025. godine.