Netflix
Ilustracija (Foto: Mollie Sivaram, Unsplash)

Netflixove dionice uzletjele nakon odličnih kvartalnih rezultata

Podijeli

Dionice Netflixa skočile su 11% u petak ujutro nakon što je div za streaming medija izvijestio o zaradi i prihodima u trećem tromjesečju koji su nadmašili očekivanja.

Netflix je izvijestio o zaradi po dionici od 5,40 dolara za tromjesečno razdoblje koje je završilo 30. septembra, premašivši konsenzusnu procjenu LSEG-a od 5,12 dolara. Prihodi su takođe nadmašili očekivanja, dostigavši 9,83 milijarde dolara, što je više od 9,77 milijardi dolara koliko su predviđali analitičari, prenio je SEEbiz.

Najvažnije je da je Netflix zabilježio zamah u svom nivou članstva s oglasima, koja je skočila 35% u odnosu na tromjesečje. Iako Netflix ne očekuje da će oglasi postati njegov primarni pokretač rasta do 2026, rekao je da je oglasni sloj činio više od 50% prijava u trećem kvartalu u zemljama u kojima je dostupan.

Netflix je takođe dao optimističnu prognozu za decembarsko tromjesečje, rekavši da očekuje porast prihoda u četvrtom tromjesečju za 14,7% na 10,13 milijardi dolara. Predviđa prihod od 43 do 44 milijarde dolara za 2025, što bi značilo rast od 11% do 13% u odnosu na očekivani prihod od 38,9 milijardi dolara za 2024.

Analitičari u Citiju rekli su u bilješci nakon izvješća o prihodima Netflixa da su izgledi kompanije za četvrti kvartal “nadmašili Street”, dok je prognoza za 2025. “bila relativno u skladu s konsenzusnim procjenama”.

“Sve u svemu, očekivali bismo rast dionica” u petak na temelju zarade, istakli su Citijevi analitičari.

Richard Broughton, izvršni direktor Ampere Analysis, rekao je u petak za CNBC-jev “Squawk Box Europe” da je Netflix imao koristi od kontinuiranog ulaganja u sadržaj, uprkos mračnom okruženju za širi medijski krajolik.

“Dobar je pokazatelj da se dio rasta koji je nestao s tržišta 2022. vraća. Ako razmislite o posljednja 24 mjeseca, imali smo smanjenja izdataka za sadržaj, zamrzavanja zapošljavanja, otpuštanja u nekim od glavnih studija i streamera. I kroz sve to, Netflix je pokušao nastaviti da ulaže u sadržaj. To ga vrlo dobro postavlja u sljedećih nekoliko godina,” rekao je Broughton.

“Ako razmišljamo o TV-u sa scenarijem, dramama, romantici i naučnoj fantastici, Netflix će biti odgovoran za nedaleko 1 od 10 globalnih serija sljedeće godine. Nalazi se u vrlo, vrlo različitom položaju u poređenju s nekim od svojih konkurenata samo u smislu razmjera,” dodao je.