mercedes, sky, germany, brand
Ilustracija (Foto: Sebastian Gollnow/dpa)

Njemački automobilski giganti se bore da zadrže reputaciju i značaj

Podijeli

Njemački automobilski sektor, dugo poznat po proizvodnji pouzdanih i inovativnih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem (ICE), bori se da sačuva svoju važnost u doba elektrifikacije, ocjenjuje u komentaru CNBC.

Najveći domaći proizvođači poput Volkswagena, Mercedes-Benza i BMW-a izdali su upozorenja o profitu posljednjih sedmica, navodeći ekonomsku slabost i sporu potražnju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila.

Snažni trendovi, iako nijesu specifični samo za najveću evropsku ekonomiju, dolaze na vrh spektra rekordnih otpuštanja zaposlenih i mogućih zatvaranja fabrika Volkswagena u Njemačkoj, naglog kraja njemačkog programa subvencija za električne automobile krajem prošle godine i nedavnog neuspjeha Berlina da spriječi druge članice Evropske unije državama članicama da glasaju za EU tarife na kineska električna vozila (EV).

Činilo se da posljednji pokušaj nagoveštava opadajući uticaj Njemačke na evropsku politiku – vjerovatno nezamisliv scenario prije samo nekoliko godina.

Ova oluja problema izazvala je zabrinutost da bi visokokvalitetni nadimak ‘made in Germany’ mogao izgubiti svoj sjaj usljed prelaska sa ICE na EV vozila.

“Vjerujem da njemačka oznaka kvaliteta generalno i dalje vrijedi, ali to nije dovoljno jer se svijet automobilizma brzo mijenja,” rekao je za CNBC Rico Luman, viši sektorski ekonomista za transport i logistiku u holandskoj banci ING.

“Uvijek je ključan miks proizvoda, kvaliteta i cijene. Kvalitet je takođe povezan s prošlošću, dok smo sada u punoj preobrazbi asortimana modela. Dakle, kupci gledaju na nove koncepte”, rekao je Luman.

Pitanje je, prema njegovim riječima, da li njemački proizvođači automobila uspijevaju prilagoditi svoje portfelje proizvoda, promijeniti svoju organizaciju i povećati produktivnost dovoljno brzo da zadrže status i važnost koju su imali decenijama.

Luman je rekao da prelazak industrije na elektrifikaciju znači da će za njemačke proizvođače automobila biti sve važnije da povećaju tehnološki bogate zalihe za EV, posebno za baterije – napominjući da to u Berlinu još nije riješeno.

Lojalnost brendu

Nijesu svi toliko zabrinuti za izglede za njemačku automobilsku industriju.

Sigrid de Vries, generalna direktorica Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), lobističke grupe za automobile, rekla je da joj je “zaista teško povjerovati” da se njemački automobilski sektor bori da se prilagodi elektrifikaciji.

ACEA predstavlja 15 velikih evropskih proizvođača automobila, uključujući Volkswagen, Mercedes-Benz Group i BMW.

„Naravno, više se bavim ‘proizvedeno u Evropi’ nego ‘proizvedeno u Francuskoj’ ili ‘proizvedeno u Njemačkoj’, ali mislim da postoji tako ogromna tradicija u proizvodnji automobila, koja je sama po sebi kompetencija,” rekla je de Vries za CNBC na sajmu automobila u Parizu.

„To je komplikovan i veoma napredan proizvod koji treba da siđe sa proizvodnih linija u velikim količinama, tako da morate da ispravite mnoge stvari kako treba. I mislim da ne bismo trebali potcijeniti tu sposobnost, kao i za inovacije i savladavanje novih tehnologija”, navela je.

Neki se nadaju da bi se ovonedeljni sajam automobila u Parizu mogao pokazati kao prekretnica za evropsku automobilsku industriju.

Nekoliko proizvođača automobila iskoristilo je priliku da lansira jeftina EV u pokušaju da podstaknu potražnju i povrate dio tržišnog udjela koji sada drže kineski brendovi.

BMW je na sajmu predstavio dva jeftina električna Mini modela, uključujući John Cooper Works Electric i John Cooper Works Aceman.

Usporavanje elektrifikacije “nije rješenje”

Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i lance snabdijevanja e-mobilnosti u kampanji Transport & Environment, rekla je da postoje dva odvojena pitanja koja treba uzeti u obzir prilikom procjene zdravlja njemačkog auto sektora.

“Jedno je ono što je bolje za proizvodnju u Njemačkoj, a jedno je ono što je bolje za njemačke proizvođače koji su globalni i svuda zarađuju – a to nije uvijek ista stvar”, rekla je Poliscanova za CNBC na Salonu automobila u Parizu.

„Mislim da njemačka industrija i neki proizvođači automobila poput Volkswagena zaista imaju ozbiljne probleme na globalnom nivou. Ono što ja jednostavno ne vjerujem je da je sve to zbog evropskih propisa i elektrifikacije. Problem je mnogo veći od toga”, tvrdi ona.

Poliscanova je rekla da neki od izazova s ​​kojima se evropski automobilski giganti suočavaju uključuju povećanu konkurenciju iz Kine, “patriotski” trend kineskih potrošača koji biraju domaća vozila, a ne ona proizvedena u Evropi, zajedno sa ukupnom prodajom automobila koja se ne vraća na vrijeme prije Covid-19. nivoa.

“Dakle, da, njemački proizvođač na globalnom tržištu će zaista patiti, ali usporavanje elektrifikacije ili tehnologije koju svi žele kupiti nije rješenje”, dodala je.