tunel ivan, autoput bih sarajevo mostar
Ilustracija (Foto: business-magazine.ba)

Stigao kineski kredit za auto-put u BiH

Podijeli

Predstavnici kineskih kompanija obavijestili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da su gotovo svi imovinsko-pravni poslovi oko izgradnje auto-puta Brčko – Bijeljina riješeni, te da je kineska banka odobrila kredite za financiranje ovog projekta.

“Očekuje se da će projektovanje i sve pripremne radnje biti završene do aprila 2025. godine, kada će početi izvođenje radova, a završetak glavnih radova do jeseni 2026. godine”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik je naveo da je u četvrtak, 17. oktobra, razgovarao s predstavnicima kineskih kompanija China Overseas Engineering Group Co. i China Tiesiu Civil Engineering Group Co. o svim aktivnostima na projektu izgradnje brze saobraćajnice Brčko – Bijeljina u dužini od 17 kilometara.

“Obavijestili su me da su gotovo svi imovinsko-pravni poslovi riješeni, te da su odobrena kreditna sredstva za finansiranje ovog projekta od kineske banke”, kazao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska opredijeljena za daljnja ulaganja u ključne infrastrukturne projekte koji povezuju Republiku Srpsku sa Srbijom.

Ranije je u medijima objavljeno da se s kineskom Exim bankom pregovara o kreditu od oko 750 miliona KM (oko 380 miliona eura), koliko je potrebno za izgradnju 33 kilometra auto-puta.

Zvanično je u Republici Srpskoj u funkciji 106,5 kilometara auto-puta, a planirana je izgradnja još 280 kilometara.

Izvor:Indikator.ba