Nina Drakić, Privredna komora Crne Gore PKCG
Drakić na konferenciji u Budvi (Foto: Media biro)

Drakić (PKCG): Slobodno kretanje radne snage moglo bi povećati regionalni BDP

Podijeli

Samo zahvaljujući slobodnom kretanju radne snage unutar regiona, bruto domaći proizvod (BDP) regiona bi se mogao povećati za 1,3% već do 2025. godine, istakla je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

“Projekcije ukazuju da bi povoljno i konkurentno okruženje doprinijelo godišnjem povećanju rasta od 2%, te da bi moglo privući do 6,5% više investicija i povećati stopu rasta radnih mjesta do 1% godišnje, uz povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća 5 do 10 odsto”, rekla je Drakić na Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji „Montenegro 2024“, koja se održava u bečićkom hotelu Splendid.

Konferencija je posvećena desetogodišnjici Berlinskog procesa, koji za cilj ima ubrzanje procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU). Drakić je istakla važnost ovog procesa za ekonomsko, infrastrukturno i političko povezivanje regiona sa Unijom.

“Berlinski proces predstavlja platformu koja nam omogućava da sinergijom radimo na stvaranju stabilnijeg, povezanijeg i prosperitetnijeg Zapadnog Balkana. Zajedničkim naporima možemo obezbijediti da naši građani imaju bolju budućnost, da naše ekonomije budu otpornije na globalne izazove i da region bude bliži Evropskoj uniji”, kazala je Drakić.

Ona naglašava ključnu ulogu Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje, stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, unapređenju infrastrukture i povećanju mobilnosti radne snage. Berlinski proces se ističe kao most između Zapadnog Balkana i Evropske unije, koji čini članstvo u EU ponovno realnim ciljem za zemlje regiona. Naglasila je i značaj zajedničkog regionalnog tržišta pokrenutog 2020. godine kao dio ovog procesa, te njegov doprinos mladima, kroz programe mobilnosti i zapošljavanja.

Premijer Milojko Spajić je istakao “apsolutnu posvećenost Vlade stvaranju preduslova za jačanje konkurentnosti crnogorske privrede, kroz smanjenje barijera biznis i unapređenje poslovnog ambijenta kako bi naša privreda bila spremna da iskoristi sve benefite kako regionalnog tako i jedinstvenog tržišta EU”.

“Zato su ekonomske reforme koje sprovodimo usmjerene na stvaranje: predvidljive, transparentne i podsticajne poreske politike koja neće biti prepreka već podrška privredi za razvoj, investiranje i podsticanje zaposlenosti. Vladavina prava, ispunjavanje zahtjeva iz evropske agende i razvoj infrastrukture oblasti su koje zahtijevaju poseban napredak kako bi Crna Gora u narednim godinama iskoristila svoj ekonomski potencijal i kako bi Crna Gora bila privlačno mjesto za bavljenje biznisom i za ulaganje. Ekonomski osnažena, Crna Gora će biti zemlja u koju se dolazi a ne iz koje se odlazi. Zato činimo sve da ubrzano unapređujemo standard naših gradana, vodeći pri tom računa da sve reforme daju zamajac ekonomskom rastu, budu podsticajne za privredu i održive kada su u pitanju javne finansije”, rekao je predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, Berlinski proces biće uspješan onda kada narativ o njegovoj budućnosti bude zamijenjen narativom o našem djelovanju unutar Evropske unije.

“Drugim riječima, kada mi svi ovdje okupljeni, preduzetnici i privrednici, budemo govorili o izazovima i trendovima unutar Jedinstvenog tržišta, čiji ćemo u međuvremenu postati punopravni dio”, rekao je Spajić, izražavajući nadu da će Konferencija PKCG biti korak bliže tom zacrtanom cilju.

Izvor:Media biro, Investitor