finance, euro, money, couple, family
Ilustracija (Foto: Mathieu Stern, Unsplash)

Ko ima najkonkurentniji poreski sistem u Evropi?

Podijeli

Estonija ima najkonkurentniji poreski sistem u Evropi – a Velika Britanija i Njemačka rastu, dok Italija ostaje u zastoju, pokazalo je istraživanje Poreske fondacije.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u navodi stope od 20% Talina na korporativni i individualni prihod, kao i porez na imovinu koji se odnosi na vrijednost zemljišta, a ne na investiciju, jer je baltičkoj naciji dodijelio najvišu globalnu poziciju već jedanaestu godinu zaredom.

“Kapital je veoma mobilan. Kompanije mogu odlučiti da investiraju u bilo koji broj zemalja širom svijeta kako bi pronašle najvišu stopu povrata”, navodi se u izvještaju, dodajući da konkurentni i neutralni poreski zakoni mogu promovisati održivi rast.

U izvještaju se razmatraju koje zemlje nude najniže granične stope – ali i istražuje detaljnije strukturne karakteristike, kao što je vjerovatnoća da će poreski sistemi iskriviti ponašanje.

Autori se pozivaju na istraživanje koje pokazuje da je porez na dobit preduzeća najštetniji za ekonomiju – iako alternativni izvori prihoda, kao što su porezi na promet ili potrošnju, mogu nesrazmjerno pasti na siromašne.

Češka je pala za tri mjesta na godišnjoj ljestvici nakon što je podigla stope korporativnog poreza sa 19% na 21%, ali Njemačka i Velika Britanija su pohvaljene jer su ponudile izdašnije naknade za korporativna ulaganja u opremu.

Italija je ocijenjena kao najnekonkurentniji poreski sistem u Evropi, odmah iza Francuske – a Rim je kritikovan zbog “višestrukih distorzivnih poreza na imovinu” i neobično uske osnovice PDV-a.

Vijest dolazi dok se velike evropske zemlje bore da ojačaju svoje ekonomije – ali i da oporave javne finansije koje su prvo bile pogođene pandemijom, a zatim energetskom krizom.

Francuski premijer Michel Barnier nedavno je najavio da će prikupiti milijarde povećanjem poreza za velike kompanije i bogate, dok nastoji smanjiti deficit zemlje – među najvećim u bloku – u skladu s pravilima EU.

Razvijene zemlje na sastanku u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) već su se saglasile da velike korporacije treba da se suoče sa minimalnom poreskom stopom od 15% na svoju dobit.

Najviši sud EU takođe je nedavno presudio da je poreska olakšica u Irskoj prema kojoj je Apple plaćao čak 0,005% predstavljala nezakonitu subvenciju.

Uprkos niskoj stopi poreza na dobit preduzeća i reputaciji poslova pogodnih za poslovanje, visoki porezi na prihod i dividende stavljaju Irsku na dno tabele Poreske fondacije, koja analizira 38 članica OECD-a.

Izvor:Euronews Business/Investitor