Pristupačni turizam: Gusinjanin se vratio iz SAD-a i napravio smještaj dostupan i osobama s invaliditetom

Podijeli

U selu Dragije, u Gusinju, na putu prema popularnoj dolini Grebaja, Đovaljin Nikač oglašava smještaj, Casa Illyria, koji je pristupačan i za osobe sa invaliditetom.

Nikač se prije tri godine vratio iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je živio praktično cijelog života. Njegov pokojni otac Deda, iz Gusinja je u Ameriku otišao 1967. godine, sa suprugom Marom i tada šestoro djece, među kojima i tada šestomjesečni Đovaljin.

“Vratio sam se u Gusinje prije tri godine. Vjerujem u potencijal za razvoj turizma na sjeveru Crne Gore, pa sam odlučio da napravim apartman koji je malo drugačiji do drugih. Osim što je 100 odsto pristupačan za osobe sa invaliditetom, ima svoju kuhinju, baštu, igralište za djecu”, kazao je on za portal Investitor.

Da smještaj koji izdaje bude prilagođen za osobe s invaliditetom, za Nikača je bilo prirodno, s obzirom na to da je njegov najmlađi brat, zbog povrede kičme, korisnik kolica.

“Osim što imam brata u kolicima, poznajem mnoge koji su u istoj situaciji, i uzimajući u obzir to koliko je njima teško da putuju po svijetu, odlučio sam da napravim taj apartman koji takvim ljudima nudi dosta komoditeta. Sve je tu napravljeno po sistemu ADA (Americans with Dissability Act) i sve je pristupačno”, kaže Nikač, čiji gosti dolaze iz svih djelova svijeta.

“Osim evropskih, imao sam turiste iz Australije, Indije, Argentine, Meksika, SAD i Kanade”, dodaje.

Apartman Casa Illyria upisan je u registar turističkih objekata (ctr.gov.me).

Nikač svoju ponudu oglašava na platformi Booking.com, gdje u opisu i stoji da je smještaj koji izdaje pristupačan za korisnike kolica.

Iz nevladinih organizacija osoba za prava osoba s invaliditetom, ukazuju na to da turisti koji imaju neki invaliditet, u Crnoj Gori, osim što moraju da koriste svoja vozila da bi došli na željenu lokaciju, moraju i da borave u skupim hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Kao razloge navode da javni prevoz i objekti u najvećoj mjeri nisu prilagođeni i pristupačni.

Iz NVO “Ekvivalent” kažu i da i tih skupih hotela sa četiri i pet zvjezdica i nema u svakoj, već u devet crnogorskih opština (Podgorica, Bar, Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bijelo Polje i Pljevlja), što dodatno ograničava izbor osoba s invaliditetom u izboru destinacije koju žele da posjete.

Više puta u medijskim nastupima ukazivali su da i turističke agencije uglavnom nisu informisane o potrebama turista sa invaliditetom, te da ni zaposleni u sektoru turizma nisu dovoljno edukovani kako bi razumjeli pojam invaliditeta.

Poručuju da bi prilagođavanjem turističke ponude i za osobe s invaliditetom, Crna Gora povećala svoje prihode od te privredne grane.
Ta NVO realizuje projekat “Pristupačne ture – nove društvene mogućnosti za OSI”, tokom kojeg će, pored ostalog, biti osnovana i turistička agencija koja će zapošljavati osobe s invaliditetom.

Šta kaže zakon

Zakon o turizmu i ugostiteljstvu propisuje da je ugostitelj dužan da u ugostiteljskom objektu obezbijedi pružanje usluga licima sa invaliditetom, primjenjujući princip univerzalnog dizajna u skladu sa zakonom kojim je uređena zabrana diskriminacije lica sa invaliditetom.

Ugostiteljski objekti, prema istom zakonu, moraju da ispunjavaju uslove za nesmetan pristup, kretanje i boravak lica sa invaliditetom…
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), jedna od šest osoba u svijetu živi sa nekim invaliditetom. Ta klasifikacija ne odnosi se samo na kretanje, već i niz stanja koja nisu vidljiva: oštećenje vida, sluha, neurodivergenciju, kao što je autizam, senzorne i emotivne smetnje, mentalne bolesti…

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), potencijalno tržište osoba s invaliditetom u Evropskoj uniji obuhvata više od 80 miliona ljudi, a čak 130 miliona kada se uključe stariji građani i njihovi saputnici. Očekuje se i da taj broj raste, te da će do 2050. jedna od šest osoba u svijetu imati 65 godina ili više, dok će u Evropi i Sjevernoj Americi taj broj porasti na jednu od četiri osobe. Podaci, takođe, pokazuju da prosječan turista s invaliditetom u Španiji, na primjer, troši 800, u poređenju sa nešto više od 600 eura, koliko troše turisti bez invaliditeta.

Damira Kalač

Pogledajte fotografije: