gold, golden, pig, savings
Ilustracija (Pixabay)

Zašto zlato zadivljuje investitore?

Podijeli

Tržište zlata doživjelo je značajan rast tokom 2024. godine, a cijene su porasle do neviđenih visina i oborile brojne rekorde na tom putu.

Tržište zlata je prvi put značajnije skočilo još početkom početkom marta, kada je cijena plemenitog metala porasla na 2.160 dolara po unci — što je 8% više od prethodnog rekorda cijena postavljenog u decembru 2023. Uzlazna putanja se nastavila od te tačke, pri čemu je cijena zlata rušila rekord nakon rekorda. Taj trend je i dalje jak čak i sada, s trenutnim cijenama zlata na 2.800 dolara po unci.

Ovaj meteorski uspon rezultirao je velikim prinosima za investitore koji su odlučili da kupe ranije ove godine. Ilustracije radi, investitori koji su kupili zlato u martu kada je dostigao 2.160 dolara, ostvarili su dobit od čak 27% do sada. To je ogroman porast vrijednosti za nekoliko mjeseci, posebno na imovini koja je više poznata po dugoročnom, nego brzom rastu.

Osim trenutnog rasta, šta je to što zlato zaista zadivljuje investitore? Više je razloga a ključni je njegova stabilnost u nesigurnim vremenima, kroz koja trenutno prolaze gotovo sve ekonomije svijeta.

Zlato se često smatra sigurnim utočištem tokom ekonomskih kriza, inflacije, geopolitičkih tenzija ili pada tržišta. Investitori traže zlato jer ono obično zadržava ili čak povećava vrijednost u nesigurnim ekonomskim okruženjima, dok druge investicije poput akcija ili obveznica lako padaju tokom krize.

Ovaj metal se tradicionalno koristi i kao zaštita od inflacije. Kada raste inflacija i vrijednost fiat valuta opada, cijena zlata po pravilu raste, jer njegova unutrašnja, osnovna vrijednost ostaje stabilna.

Ulaganje u zlato može smanjiti rizik u investicionom portfoliju jer ima nisku korelaciju s drugim klasama imovine, kao što su akcije ili obveznice. Ovo znači da, dok drugi djelovi portfolija gube na vrijednosti, zlato može povećati ili zadržati svoju vrijednost. čuvajući ukupnu vrijednost imovine investitora.

Za razliku od nekih drugih investicija poput akcija ili digitalnih valuta, zlato je opipljivo, fizičko dobro. Mnogi investitori vole da posjeduju nešto što ima stvarnu, materijalnu vrijednost i što se može fizički posjedovati.

Ograničena ponuda

Zlato je prirodno ograničeno. Količina zlata koja se može iskopati iz zemlje je ograničena, što ga čini rijetkim dobrima. Upravo ova ograničenost doprinosi njegovoj dugoročnoj i stabilnoj vrijednosti.

Zlato je vjekovima bilo simbol bogatstva i moći, a njegovo korišćenje kao oblik novca i očuvanja bogatstva ima dugu istoriju. I danas ga mnoge centralne banke drže u svojim rezervama kao oblik osiguranja.

Osim toga, ono je visoko likvidna investicija, što znači da se lako može prodati ili zamijeniti za gotovinu u bilo kom trenutku, bilo gdje u svijetu.

Svi ovi faktori, u kombinaciji s dugoročnim povjerenjem u zlato, čine ga atraktivnom opcijom za investitore, posebno tokom neizvjesnih vremena.

Odricanje od odgovornosti: Informacije u ovom tekstu ne predstavljaju finansijski savjet. Uvijek izvršite vlastito istraživanje kako biste bili sigurni da su odluke koje donesete ispravne za vaše specifične okolnosti. Ako se oslanjate na informacije na ovoj stranici, onda to činite u potpunosti na vlastitu odgovornost.