Euro, ECB, European central bank, Frankfurt
Ilustracija (Foto: Maryna Yazbeck, Unsplash)

Austrijske banke najprofitabilnije u eurozoni

Podijeli

Konsultantska kuća McKinsey objavila je podatke o profitabilnosti banaka u eurozoni, koji su pokazali da su banke u Austriji ubjedljivi tržišni lideri kada je u pitanju zarađeni novac.

Kako prenose austrijski mediji, pozivajući se na izvještaj te konsultantske kuće, banke u Austriji su u protekle dvije godine ostvarile rekordnu dobit od 14,1 milijardu eura.

“To ne samo da odgovara povećanju od 38 posto u odnosu na 2023. godinu, već su domaće kreditne institucije osigurale i vodeću poziciju po svojoj moći zarade u odnosu na banke u drugim zemljama”, piše Der Standard, prenosi SEEbiz.

Shodno tome, prinos na kapital u Austriji iznosi 7,2 posto, što je dvostruko više od prosjeka eurozone.

Oliver Piček, glavni ekonomista Sindikalnog instituta Momentum, istakao je veoma visok udeo varijabilnih kredita za stanovništvo u ovoj zemlji, koji iznosi čak 47 odsto.

„Upravo zato što su varijabilni, krediti rastu brže od fiksnih kredita i donose više prihoda finansijskim institucijama“, rekao je on.

Uz to, domaće austrijske banke najviše su korigirale pasivnu kamatu, što objašnjava i visoku zaradu.

“Pored toga, banke su mogle bez rizika deponovati višak kapitala kod Evropske centralne banke po atraktivnim kamatnim stopama na depozite. Od toga je došlo nekoliko milijardi eura bankarskog profita”, objasnio je on.

Spomenuo je i kako su banke u Austriji profitirale od inflatorne krize.

“Austrijske finansijske institucije su u prvom kvartalu 2024. godine zabilježile dodatnih 3,4 milijarde eura dobiti, što je 100 miliona više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je on.

Na sve je uticalo smanjenje troškova, što se prvenstveno ogleda u smanjenju ličnih usluga za klijente.

Prema podacima Austrijske narodne banke, 2010. godine imale su 843 kreditne institucije sa 4.176 filijala. U Austriji trenutno postoje 472 banke sa 3.195 filijala.