Ilon Mask, Elon Musk
Ilon Mask (YouTube scr)

Mask u jednom danu postao bogatiji za 34 milijardi dolara: “Tesla će postati najmoćnija kompanija na svijetu”

Podijeli

Ilon Mask, koji je već najbogatiji čovjek na svijetu, postao je bogatiji za nevjerovatnih 34 milijarde dolara u samo jednom danu – u četvrtak – čime je učvrstio svoju prednost na ljestvici ultrabogatih.

Porast njegove neto vrijednosti uslijedio je nakon izvještaja o zaradama Tesle koji je doveo do porasta dionica kompanije čak 22%, što je označilo njen najbolji učinak od 2013.

Teslini najnoviji kvartalni rezultati, iako pomiješanih brojki, dali su jedan ključni element koji su investitori željno iščekivali: profit. Gigant električnih vozila ostvario je najveću kvartalnu neto zaradu od sredine 2023. godine, što je rast nakon četiri uzastopna kvartala razočaravajućih rezultata. Ovo je došlo uprkos tome što nije bilo očekivanih prihoda, za koje su se mnogi bojali da će nastaviti da vuku kompaniju. Optimizam je, međutim, podstaknut Maskovim sigurnim projekcijama tokom poziva o zaradi, gdje je najavio da bi Tesla mogao imati rast prodaje vozila od 20% do 30% u narednoj godini.

Pravo iznenađenje, međutim, došlo je u Maskovoj izjavi da je Teslin dugoočekivani Cybertruck konačno postigao profitabilnost po prvi put u svojoj kvartalnoj prodaji – prekretnicu koju su investitori shvatili kao znak sposobnosti kompanije da inovira svoj izlaz iz problema u proizvodnji.

Maskovo lično bogatstvo – povećano za 30 milijardi dolara u jednom danu – bilo je njegovo treće najveće povećanje u jednom danu ikada, što je njegovo bogatstvo poguralo na 270,3 milijarde dolara i proširilo jaz između njega i drugog najbogatijeg čovjeka svijeta, Džefa Bezosa, za 61 milijardu dolara. Tesline dionice, koje čine tri četvrtine Maskove neto vrijednosti, bile su pokretačka snaga iza njegovog izvanrednog finansijskog uspona, iako su njegovi udjeli u SpaceX-u, platformi društvenih medija X i AI poduhvatu xAI takođe doprinijeli.

U razgovoru o zaradi s analitičarima, Mask je bio jasan u pogledu svoje vizije Tesline budućnosti: dominacije na tržištu električnih vozila i šire.

“Moje predviđanje je da će Tesla postati najvrednija kompanija na svijetu, i to vjerovatno na duge staze”, izjavio je Mask.

Teslin pokušaj autonomne vožnje je ključan za njegovu buduću strategiju. Mask je otkrio planove za uvođenje robotske osovine “Cybercab” čim 2026. godine, s ciljevima proizvodnje u milionima godišnje.

Dodao je da regulatorne prepreke ostaju izazov, ali je izrazio uvjerenje da će Tesla predvoditi autonomnu revoluciju.

Maskova bikovska perspektiva, međutim, dolazi sa pitanjima. Jedan je odlaganje Tesla Roadstera, nadograđene verzije njegovog originalnog sportskog automobila. Roadster, koji je prvi put najavljen 2017. godine, imao je više puta pomeranje vremenskog okvira proizvodnje, a Mask sada tvrdi da je “blizu” finalizacije. Nagovijestio je da će njegovo objavljivanje, kada dođe, biti “spektakularno”.

Izvor:Fortune/Investitor