Mercedes
Ilustracija (Foto: Bernd Weißbrod/dpa)

Mercedes razočarao analitičare, dobit potonula

Podijeli

Njemački proizvođač premium automobila Mercedes-Benz izjavio je u petak da je zarada u trećem kvartalu u njegovoj osnovnoj automobilskoj diviziji pala 64%, što je u velikoj mjeri izostavilo očekivanja analitičara.

Mercedes-Benz Group AG ostvario je solidnu prodaju u trećem tromjesečju uprkos promjenama proizvoda, izazovnom tržišnom okruženju i oštroj konkurenciji, posebno u Kini. Kontinuirano stvaranje slobodnog novčanog toka iz industrijskih operacija dostiglo je 2,39 milijardi eura u trećem kvartalu (Q3 2023: 2,35 milijardi eura) podržano povoljnim kretanjima obrtnog kapitala. Neto likvidnost dostigla je 28,73 milijarde eura (3 kvartal 2023: 28,49 milijardi eura).

“Rezultati u trećem kvartalu ne zadovoljavaju naše ambicije. Uprkos tome, Mercedes-Benz nastavlja stvarati solidne novčane tokove čak i u teškim vremenima. Razborito gledamo na budući razvoj tržišta i intenziviraćemo sve napore na daljem povećanju efikasnosti i poboljšanju troškova u cijelom poslovanju”, saopšteno je.

Za Mercedes-Benz automobile, slabiji makroekonomski uslovi i oštra konkurencija, uglavnom u Aziji, nadmašili su poboljšanu dostupnost proizvoda što je dovelo do prilagođene zarade prije kamata i poreza (EBIT) od 1,2 milijarde eura (3. kvartal 2023: 3,4 milijarde eura). Kao što je ranije najavljeno u septembru, EBIT u trećem kvartalu bio je slabiji u odnosu na drugi kvartal zbog mekših neto cijena i nepovoljnijeg miksa prodaje, što je dovelo do prilagođenog povrata na prodaju (RoS) od 4,7% u kvartalu.

Osim težih tržišnih uslova, na prodajni miks u trećem kvartalu uticale su i promjene proizvoda, na primjer potpuno nove ICE i BEV verzije G-klase, koje će biti dostupne na velikim tržištima u četvrtom kvartalu.

Izvor:SEEbiz