Pokrivenost, stabilnost i brzina – mobilna mreža bez konkurencije prema korisničkoj percepciji i mjerenjima

Podijeli

Crnogorski Telekom ima najzadovoljnije korisnike i to tri kvartala zaredom, što je do sada najbolji rezultat zabilježen prema mjerenjima, koja za Deutsche Telekom realizuje nezavisna, inostrana agencija, po metodologiji relevantnoj i uporedivoj na globalnom nivou.

U najvećoj mjeri, Telekom prednjači po ocjeni pokrivenosti, stabilnosti i brzine mobilne mreže, s tim što ne zaostaju pozitivne ocjene u segmentu fiksne mreže, kao i u prepaid-u, postpaid-u i integrisanim ponudama. Po ocjeni kvaliteta mobilne mreže i brzine mobilnog interneta Crnogorski Telekom dosljedno prednjači dvije godine unazad!

Prošlo je više od dvije godine od početka Telekom 5G transformacije. Od tada do danas, Telekom je u kontinuitetu ulagao trud, vrijeme i novac u širenje i unapređenje 5G i 4G mreže, čime je performanse mobilne telekomunikacione mreže u Crnoj Gori izdigao na nivo naprednih EU zemalja i značajno iznad globalnog prosjeka.

Telekom 5G spektar

U segmentu mobilnih mreža prednost diktira ’količina’, ali i efikasno upravljanje zakupljenim spektrom, pa je Telekom na aukciji 2022. godine zakupio i najviše 5G spektra iz opsega 700 MHz i 3.6 GHz – važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže. Osim toga, gašenjem zastarjele 3G tehnologije, ne samo što se ova kompanija svrstala među naprednije na evropskom nivou, već je ostvareno dodatno oslobađanje spektra i osigurano vodeće mjesto Telekom 5G i 4G mreže i u narednim godinama. Gašenje 3G tehnologije je odličan indikator stepena razvijenosti i pouzdanosti mobilne mreže Telekoma u Crnoj Gori.

Telekom 5G pokrivenost

Crnogorski Telekom je konstantnim ulaganjima ostvario poziciju opetatora sa zvanično najvećom pokrivenošću stanovništva 5G i 4G signalom u zemlji. Pokrivenost 5G signalom je na nivou od 88,75% stanovništva sa 230 5G sajtova, dok je pokrivenost 4G signalom na nivou od 97,32% stanovništva. Ove podatke potvrđuje oktobarski izvještaj EKIP-a.

Telekom 5G brzina

Izmjerene brzine na teritoriji Crne Gore, u urbanim i ruralnim zonama, prema poslednjim zvaničnim mjerenjima EKIP-a (novembar 2022. godine) pokazala su ubjedljivo vođstvo Telekoma. Kompanija realizuje u kontinuitetu i nezavisna mjerenja, pa je shodno rezultatima mjerenja nezavisne globalne tehnološke platforme, korištenjem crowd-source metode utvrđeno, da je u avgustu ove godine, mreža Crnogorskog Telekoma najbrža mreža za prenos podataka, na svim tehnologijama (4G i 5G, kombinovano), i to prvi put u svim regijama Crne Gore. Takođe, na lokaciji u centru Podgorice, u oktobru su izmjerene brzine preuzimanja od 1677 Mbps.

Telekom 5G retrospektiva

Telekom je u martu 2022. godine objavio početak 5G transformacije u Crnoj Gori i postao prvi operator u zemlji koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad. Svega par mjeseci nakon puštanja 5G mreže u komercijalni rad, Crnogorski Telekom je još jednom oborio rekord i prvi u Crnoj Gori izmjerio gigabitne brzine u svojoj 5G mreži. Telekom je postao i prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu učinio dostupnom korisnicima u cijelom jednom gradu, tako je Podgorica još u julu 2022. godine, postala prvi 5G grad u Crnoj Gori. Svega pola godine nakon puštanja u komercijalni rad, ostvarena je pokrivenost za gotovo 70% građana Crne Gore.

Izvor:Promo sadržaj