Rejkjavik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Island je prihvatio kraću radnu sedmicu. Evo kako je ispalo

Podijeli

Islandska ekonomija nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraće radne sedmice u cijeloj zemlji bez smanjenja plata, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Između 2020. i 2022. godine, 51% radnika u zemlji prihvatilo je ponudu kraćeg radnog vremena, uključujući četvorodnevnu sedmicu, utvrdila su dva trusta mozgova, rekavši da će ta brojka vjerovatno biti još veća.

Island je prošle godine zabilježio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a njegova stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Evropi, ističu Institut za autonomiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i Islandsko udruženje za održivost i demokratiju (Alda).

“Ova studija pokazuje pravu uspješnu priču: kraće radno vrijeme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu… a ekonomija je snažna u nizu pokazatelja,” rekao je Gudmundur D. Haraldson, istraživač u Aldi-ju.

U dva velika ispitivanja između 2015. i 2019. godine, zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati sedmično, bez smanjenja plate. Mnogi učesnici su ranije radili 40 sati sedmično.

Ispitivanja su uključivala 2.500 ljudi — više od 1% radne populacije Islanda u to vrijeme — i bila su usmjerena na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života. Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili poboljšana na većini radnih mjesta, dok se dobrobit radnika “dramatično” povećala u nizu parametara, od percipiranog stresa i izgaranja do zdravlja i ravnoteže između posla i života.

Ekonomska vitalnost

Godine 2023. islandska ekonomija je porasla 5%, što je stopa rasta koja je druga iza Malte među bogatim evropskim ekonomijama, prema najnovijem svjetskom ekonomskom pregledu Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom ranije ove sedmice. To je mnogo više od prosječne stope rasta zemlje od skoro 2% u deceniji između 2006. i 2015. godine.

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast Islanda u ovoj i narednoj godini.

“Očekuje se da će rast opasti… 2024. zbog daljeg ublažavanja domaće potražnje i usporavanja rasta turističke potrošnje”, navodi se u procjenama o ekonomiji koja zavisi od turizma u julu.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu je “snažan pokazatelj vitalnosti ekonomije”, takođe navode Institut za autonomiju i Alda.

Prema Svjetskoj ekonomskoj prognozi MMF-a, ta stopa je prošle godine iznosila 3,4%, nešto više od polovine prosjeka za napredne evropske ekonomije. Ta institucija očekuje da će u ovoj i narednoj godini blago porasti na 3,8%.

Bilo je brojnih eksperimenata sa četvorodnevnom nedeljom širom svijeta. Ovo uključuje uspješno ispitivanje 2022. u 33 kompanije, od kojih je većina smještena u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

Izvor:CNN/Investitor