Andrew Bailey, Endrju Bejli, Bank of England, guverner Banke Engleske, Banka Engleske
Bejli (YouTube scr)

Šef Banke Engleske: Digitalna funta neće zamijeniti gotovinu

Podijeli

Digitalni novac neće zamijeniti gotovinu u Velikoj Britaniji, a Banka Engleske (BoE će nastaviti da obezbjeđuje novčanice i kovanice “koliko god to ljudi žele”, rekao je guverner Endrju Bejli.

„Dokaz je da oni to žele, pa ćemo nastaviti da ih isporučujemo”, kazao je Bejli na panelu na 39. godišnjem međunarodnom bankarskom seminaru Grupe Thirty u Vašingtonu.

Guverner je odgovorio na rastuće strahove koji su se široko proširili internetom, da će digitalne valute centralne banke (CBDC) zamijeniti gotovinu. Borci za zaštitu privatnosti tvrde da će CBDC-ovi ukinuti anonimnost transakcija, dati vladi ovlašćenja za nadzor i isključiti ljude iz finansijskog sistema.

Radovi na digitalnoj verziji funte, nazvanoj Britcoin, su počeli ali BOE tek treba da odluči hoće li je lansirati. Bejli je u Vašingtonu naznačio da je BoE oprezan u pogledu izdavanja maloprodajnog CBDC-a koji bi funkcionisao kao gotovina, te da je zagovornik veleprodajnog CBDC-a koji koriste banke.

Što se tiče mogućnosti maloprodajnog CBDC-a, rekao je da je “teže vidjeti ulogu sidra za novac centralne banke”. Međutim, postoji dobar razlog za “posebnu ulogu” za “novac centralne banke u veleprodajnim plaćanjima velike vrijednosti i u poravnanju platnih sistema”.

BoE razvija maloprodajni CBDC ne zato što planira da ga primijeni na terenu, već kako bi osigurao da su inovacije dostupne privatnom sektoru i da osigura da komercijalne banke modernizuju sistem digitalnog plaćanja.

Sistemi digitalnog plaćanja posebno su potrebni u “oblasti prekograničnih plaćanja, gdje je napredak u modernizaciji i dalje spor”, rekao je Bejli.

Banke nemaju dovoljno podsticaja da ubrzaju prekogranična plaćanja, što potencijalno “koči inovacije”, rekao je.