Dragi: Jačanje eura izvor neizvjesnosti za inflaciju u eurozoni

Sjedište ECB u Frankfurtu (investmenteurope.net)

Uspon eura u posljednje vrijeme na valutnim tržištima izvor je neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozoni, izjavio je u četvrtak predsjednik ECB-a Mario Dragi, dodajući i da će ECB možda biti prisiljen da preispita strategiju ako američke izjave o slabom dolaru podstaknu promjene u monetarnom okruženju.

„Oscilacije valutnog kursa u posljednje vrijeme predstavljaju izvor neizvjesnosti koji zahtijeva pozorno praćenje s obzirom na moguće posljedice po srednjoročne izglede za stabilnost cijena“, poručio je Dragi s konferencije za medije održane nakon sjednice bančinog upravnog odbora.

Zajednička evropska valuta ojačala je proteklih sedmica oko pet odsto prema dolaru, otežavajući ECB-u postupno privođenje kraju izdašnog programa monetarnih podsticaja budući da prijeti zauzdavanjem ionako slabašne inflacije u eurozoni, prenosi Hina.

Dragi je s konferencije uputio kritike Vašingtonu, ustvrdivši da je aktualni uspon eura dijelom posljedica izjava koje su u suprotnosti sa sporazumom da se valute ne pokušavaju ni jačati ni slabiti. Time je aludirao na dogovor na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru prošle godine da će se zemlje „suzdržati od takmičenja u devalvaciji valuta i… da neće ciljati određeni valutni kurs radi jačanja konkurentnosti“.

Nekoliko zvaničnika ECB-a, kako je dodao, na redovnoj sjednici je propitivalo promjene u politici SAD-a.

Uzletu eura prema dolaru dodatni su zamah u ovoj sedmici dale najnovije izjave američkog ministra finansija Stivena Načina da je slabiji dolar dobar za američku trgovinu.

Upitan da komentariše mogućnost globalnog valutnog rata, Dragi je ponovio da politika ECB-a nije ciljanje određenog valutnog kursa.

„Mi ne ciljamo određene valutne kurseve. Oni su važni za rast i stabilnost… jačaju kako ekonomija raste – tako jednostavno stvari stoje. Pratimo inflaciju, to je naša glavna briga“, kazao je.

Neodređeno je pomenuo da je euro dijelom ojačao i zbog „upotrebe jezika u raspravama o kretanju valutnih kurseva koja ne odražava dogovorene referentne uslove“.

„Bude li to sve rezultiralo neželjenim zaoštravanjem naše monetarne politike… moraćemo jednostavno preispitati strategiju naše monetarne politike“, kazao je Dragi.

Upravno vijeće ECB-a je potvrdilo tri ključne kamatne stope na postojećim nivoima, saopšteno je nakon sjednice, s koje su odaslane uobičajene poruke u pogledu kretanja kamatnih stopa i sprovođenja programa kupovine obveznica.

Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim nivoima tokom dužeg razdoblja a zasigurno duže od razdoblja neto kupovine hartija od vrijednosti, ponovili su u saopštenju.

„U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, Upravno vijeće potvrđuje da će se neto kupovine vrijednosnih papira u novom mjesečnom iznosu od 30 milijardi eura sprovoditi do kraja septembra 2018, ali i duže ako to bude potrebno, u svakom slučaju sve dok Upravno vijeće ne zaključi da je došlo do postojanog prilagođavanja inflacijskih kretanja u skladu s ciljanim nivoom stope inflacije“, dodaje se u saopštenju.

januar 26, 2018 at 10:37 am