Google. sjedište

Google usporava sa zapošljavanjem

Podijeli

Google planira da uspori tempo zapošljavanja do kraja godine, što je najnoviji indikator da tehnološke kompanije reaguju usljed tržišnog pada koji je posebno teško pogodio Silicijumsku dolinu.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične kompanije Alphabet, objavio je vijest u utorak u internom dopisu, ističući “neizvjesne globalne ekonomske izglede”. Google je potvrdio autentičnost pisma za CNN Business, ali je odbio dalje da komentariše.

“Idući naprijed, moramo biti preduzetniji, raditi s većom hitnošću, oštrijim fokusom i više ambicije nego što smo pokazali ranije”, rekao je Pichai u dopisu, prema The Wall Street Journalu.

“U nekim slučajevima to znači konsolidaciju tamo gdje se ulaganja preklapaju i pojednostavljenje procesa”, dodao je.

Alphabet je objavio da krajem marta ima 163.906 zaposlena, prema regulatornoj dokumentaciji, što je povećanje od više od 20.000 zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu.

Googleov dopis najnoviji je pokazatelj da se nekada visoko vodeći tehnološki sektor suočava s novom procjenom stvarnosti, nakon perioda porasta potražnje zbog promjene ponašanja potrošača tokom pandemije.

Rastuća inflacija, sve veće kamatne stope i strahovi od prijeteće recesije naveli su niz tehnoloških kompanija da uspore zapošljavanje ili čak sprovedu otkaze.

Sve veći broj tehnoloških kompanija najavio je otpuštanja, uključujući Netflix i Coinbase. GoPuff, startup za ultrabrzu isporuku, nedavno je obavijestio investitore da planira da otpusti 10% svoje globalne radne snage i zatvori desetine svojih skladišta u SAD-u.

Microsoft je ranije ove sedmice potvrdio da ukida manji broj radnih mjesta, iako planira da nastaviti zapošljavanje na globalnom nivou.

Neke druge kompanije, uključujući Uber, Lyft, Snap, Twitter i Apple takođe su signalizirale planove za smanjenje troškova u budućnosti.