Kako je Google postao jedan od najizdašnijih “punjača” budžeta Evropske unije

Podijeli

Evropska komisija (EK) ove sedmice odrezala je rekordnu kaznu Googleu, odnosno njegovoj krovnoj kompaniji Alphabet Inc. zbog zloupotrebljavanja dominantne pozicije koju američki internetski div ima na tržištu. Kazna od 4,34 milijarde eura najskuplji je udarac po prstima koji je EK dosad odredio, a Googleu je ovo druga takva kazna u nešto više od godinu dana.

Riječ je o slučaju čija je istraga počela još 2015. godine na osnovu žalbe koju je podnijela lobistička grupa FairSearch, čije su članice tada, između ostalih, bile poznate tehnološke kompanije Oracle, Nokia i Microsoft. Google je optužen da iskorištava svoju dominantnu poziciju kako bi izvukao dodatne koristi od vlasnika i proizvođača pametnih mobitela koji u radu koriste operativni sistem Android, podsjeća Tportal.

Sporna su bila tri načina na koje je Google uslovljavao saradnju s proizvođačima mobitela. Onima koji su željeli na mobitele predinstalirati Googleov servis za kupovinu aplikacija Play Store i njegov internet preglednik Chrome američka kompanija je uslovljavala i predinstalaciju ukupno 11 Googleovih aplikacija, među kojima je bila i Googleov pretraživač. Google je takođe kompanijama plaćao da instaliraju samo njegov pretraživač na uređajima i zabranjivao im je instalaciju drugih operativnih sistema Android ako su željeli koristiti bilo koji od njegovih servisa.

Američka kompanija je odbacivala optužbe i branila se insistirajući da je takva njihova poslovna politika omogućavala to da cijeli paketi aplikacija budu besplatni i da proizvođači mobitela, ako ne žele poslovati s Googleom, imaju širok izbor. Takođe, Google tvrdi da mu takvi sporazumi omogućavaju povrat investicije u razvoj operativnog sistema Android, za čije korišćenje proizvođačima ne naplaćuje nikakvu naknadu.

Kompanija je najavila da će se žaliti na odluku EK, a glavni izvršni direktor Sundar Pichai u reakciji je napisao da je operativni sistem Android omogućio ‘brzu inovaciju, širok izbor i pad cijena, što su sve klasični znakovi snažne konkurencije’. Pichai je dodao i da se odlukom ‘odbacuje poslovni model koji podržava Android i koji je omogućio veći, a ne manji izbor za sve’ korisnike. Američki predsjednik Donald Tramp u svojem se stilu obrušio na Evropsku uniju kritikujući kaznu i optuživši EU da “iskorišćava SAD, ali neće još dugo!”.

Komesarka EK za konkurenciju Margret Vestager izjavila je da bi kazna trebala donijeti veći izbor za potrošače. Alphabet je dobio 90 dana da promijeni svoju poslovnu politiku ili mu prijete dodatni troškovi.

Google bi finansijske rezultate za drugo ovogodišnje tromjesečje trebalo da objavi u ponedjeljak, a procjenjuje se da će se kvartalna neto dobit kretati oko 6,7 milijardi dolara.

Lanjska godišnja zarada iznosila je gotovo 13 milijardi dolara, a kako kompanija na računima u ovom trenutku ima više od 100 milijardi dolara, čak i izrečena rekordna kazna ne bi trebalo da predstavlja bitan kratkoročan finansijski problem.

Iznos kazne predstavlja prihode koje Alphabet ostvari u tek nešto više od dvije sedmice redovnog poslovanja.

No mnogi sumnjaju da će kazna donijeti ikakvu bitniju promjenu na tržištu jer su se korisnici dosad navikli na Android i Googleove proizvode. Procjenjuje se da 80 odsto pametnih mobitela diljem svijeta koristi Android, a popularnost Googlea otežava posao evropskim regulatorima, čiji je posao boriti se za ravnotežu na tržištu.

Odluka EK trebalo bi da pomogne proizvođačima mobitela poput Samsunga ili Motorole i drugih da na njih predinstaliraju druge pretraživače ili internet preglednike umjesto Googleovih ili da ih instaliraju s njima. Google će vjerovatno proizvođačima u tom slučaju nuditi nove podsticaje kako bi zadržao povlašćenu poziciju za svoje servise.

U prilog tome koliko je Google predan zadržavanju svoje dominantne pozicije govori i informacija da je kompanija lani potrošila devet milijardi dolara na razne sporazume s nizom proizvođača kako bi oni njegovim proizvodima davali povlašćenu poziciju, a taj iznos je trostruko viši nego što je bio prije samo pet godina.