Air Berlin nastavlja pregovore s easyJetom i Lufthansom o mogućoj prodaji

Podijeli

Druga po veličini njemačka avionska kompanija Air Berlin, koja je u finansijskim problemima, nastavlja razgovore s EasyJetom i Lufthansom o mogućoj prodaji.

Iz Air Berlina, koji leti i dalje nakon spasonosnog zajma od 150 miliona eura od njemačke vlade, poručili su da bi eventualni dogovor spasio 80 odsto radnih mjesta.

Razgovori s dvije avioprevozničke kompanije u cilju prodaje dijelova poslovanja će se nastaviti do 12. oktobra, kazali su iz Air Berlina.

Konačni dogovor će morati biti odobren od regulatora Evropske unije.

Ranije je vlasnik British Airwaysa IAG potvrdio isticanje ponude za dio Air Berlina, ali je poručio da očekuje da će posrnuli prevoznik većinski preći u ruke Lufthansi.

Air Berlin, koji ima oko 140 aviona, zahtjev za pokretanje stečaja podnio je u avgustu nakon što mu je akcionar Etihad Airways u junu uskratio finansijsku podršku zbog višegodišnjih gubitaka.

Izvršni direktor berlinske kompanije Tomas Vinklemann je kazao da su na putu postizanja sporazuma s ponuđačima koji bi donio dobre poslovne izglede za oko 80 odsto zaposlenih.

“Međutim, olakšanje neće nastupiti sve dok Evropska komisija konačno ne odobri transakciju”, ističe Winklemann.

Ranije ovog mjeseca EK je odobrila 150 miliona eura zajma od strane njemačke vlade, kazavši kako će to pomoći u zaštiti interesa putnika.

Air Berlin je nedavno bio prisiljen da otkaže oko 100 letova nakon što je veliki broj od oko 200 pilota iznenada otvorio bolovanje.

Kompanija ih je ubrzo optužila da time sabotiraju spasonosne pregovore s potencijalnim ulagačima.

Hina