EK: Hrvatska i Španija imaju najbolju naplatu PDV-a

Podijeli

U novoj studiji Evropske komisije (EK) navodi se da države EU 2015. nijesu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali naplata poreza uvelike varira među članicama, pri čemu Hrvatska i Španija imaju najbolju naplatu, navodi se u saopštenju EK.

Najveći manjak prihoda od PDV-a prijavile su Rumunija (37,2 odsto), Slovačka (29,4 odsto) i Grčka (28,3 odsto).

Ako se posmatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji – 35 milijardi eura.

Najmanji manjak zabilježile su Španija (3,5 odsto) i Hrvatska (3,9 odsto).

Manjak je smanjen u većini država članica u odnosu na godinu ranije, a najveća poboljšanja zabilježena su na Malti te u Rumuniji i Španiji.

U sedam država članica – Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Finskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu – statistike su se malo poboljšale.

Manjak prihoda od PDV-a, odnosno razlika između očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a, opet pokazuje da je potrebna temeljna reforma kako bi države članice u svojim budžetima mogle potpuno iskoristiti te prihode, stoji u saopštenju EK, u kojem se kaže i da je taj manjak i dalje neprihvatljivo velik.

“Države članice ne bi smjele prihvaćati tako alarmantno velike gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podržava nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. te stoga zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekograničnu prodaju. Naša reforma će omogućiti smanjivanje prekograničnih prevara povezanih s PDV-om za 80 odsto i vratiti državama članicama taj nasušno potreban novac”, istakao je komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu Pjere Moskovići.