Kakva je to „direktorska rutina“ koja vodi do uspjeha

Podijeli

Da li vam je teško da se ujutru razbudite i da li osjećate da nemate energije? Da li se budite neraspoloženi i osjećate se umorno ?

Potrebna vam je jutarnja rutina. Da, koliko god da ne volite šablone i ustaljeni tempo, posjedovanje jutarnje rutine će vam odrediti tok dana.

Novinarka Blumberga, Beti Lu, kaže da nije voljela da poštuje jutarnju rutinu i da je nije cijenila sve dok nije počela da vodi jutarnju emisiju. Tada je morala svaki dan da se probudi u 3.30 ujutru i kako bi ostala pribrana, postavila je jutarnju rutinu koja ju je vratila u formu. Ta jutarnja rutina je uključivala :

  • Zabranu čitanja imejlova u krevetu
  • Čašu zelenog čaja
  • Neotvaranje e-mejlova dok se ne pročita najmanje tri dnevna lista

Sve ovo joj je pomoglo da na početku dana uspostavi ravnotežu i započne dan na pravi način.

Sve ovo “nije za džabe”. Mnogi izvršni direktori različitih uspješnih firmi poštuju svoju jutarnju rutinu dugi niz godina. Jedan izvršni direktor je jednom otkrio kako spava u odjeći za teretanu kako bi izbjegao da sjutradan ne ode na vježbanje.

NBA legenda Ervin “Medžik” Džonson se budi u 4 sata ujtru da bi proveo neko vrijeme u tišini.

„Vjerujem u mirnoću,“ rekao je. „A pod time mislim da nije bitno ko ste: da li ste izvršni direktor, menadžer… trebalo bi uvijek ujutru odvojiti vrijeme samo za sebe da bi se prikupile misli i da se pripremite za dan.“

Tomi Džon, izvršni direktor Tom Patersona se takođe budi veoma rano – u pet sati ujutro i odmah ide u teretanu.

„To smanjuje stres i neke od mojih najboljih ideja su mi došle u teretani“.

Izvršna direktorka Cukemberg media Randi Cukenberg ne provjerava mejlove 20 ili 30 minuta pošto se probudi.

„To je veoma teško jer mi je telefon baš pored noćnog stočića“, rekla je. „Ali ja mislim da odvajanje vremena za sebe ujutro mnogo produktivnije nego da se kreće odmah u ’boj’“.

Charlie Munger, zamjenik predsjedavajućeg kompanije Berkšir Hatvej, kaže da uvijek organizuje dan tako da mu ostane vremena za razmišljanje i čitanje.

„To nije konvencionalni put ka uspjehu i ja ga ne preporučujem drugim ljudima,“ izjavio je Munger za portal Biznis Insajder.

„Ali to je pravi način za mene. Mnogo ljudi puno uči, ali sa stečenim znanjem ne uradi ništa! Oni nemaju taj tip ličnosti koji će sprovesti ideju do kraja, a ja je imam.“

inc.com/bizlife