Jedno, ali brutalno pitanje koje svaki lider treba sebi da postavi

Podijeli

Ako želite biti uspješni vođa, a pogotovo ako želite pokrenuti uspješnu kompaniju, postoji jedno stvarno, stvarno teško pitanje koje sebi morate često postavljati. Radi se o prioritetima, možda najtežoj stvari za sve nas, kako u poslovanju tako i u životu.

Bilo je 2007. godine, sedam godina nakon dot-com buma, a potom velike krize. Godinu ili više prije finansijske krize, izvršni direktor Yahoo -a Teri Semel podnio je ostavku jer nije uspio u svojim pokušajima kupovine prvog Googlea, a zatim Facebooka. Upravni odbor Yahoo imenovao je suosnivača Džerija Janga kao novog čelnika kompanije.

Mnogi iz Silikonske doline pritrčali su da pomognu Jangu u svojoj novoj ulozi. Jedan od njih bio je i Stiv Džobs, koji je lično došao u Yahoo da održi govor stotinama viših menadžera. Srž njegovog tadašnjeg govora bili su upravo – prioriteti.

Džobs

Džobs je opisao kako se vratio na čelo Apple-a 12 godina nakon što je otpušten iz kompanije. Vratio se kako bi izumio više proizvoda i linija proizvoda, zbog čega je postavio menadžere da rade na prioritetima, fokusirajući se na ono što je najvrijednije za Apple i napuštajući sve ostalo.

Džef Viner je sjedio u publici. U to vrijeme je bio izvršni direktor kompanije Yahoo, nakon dvije godine prešao je u LinkedIn, na poziciju izvršnog direktora. Viner još nije zaboravio Džobsov govor ni ovoliko vremena poslije.

“Prioritetizacija zvuči tako jednostavno”, rekao je za The New York Times 2012. “Ali istinski prioritet počinje s vrlo teškim pitanjem na koji je potrebno odgovoriti… Ako morate da napravite jednu stvar, šta bi to bilo?”

Ne možete varati kada odgovarate na to pitanje, kaže Viner – na primjer, ne možete odgovoriti tako što priložite jednu stvar drugoj. “Bio sam zadivljen jasnošću i hrabrošću Džobsovog uvjerenja”, prisjeća se Viner. “Osjećao ju je tako duboko, a danas u publici nema nijedne osobe koja to nema u trajnom sjećanju”.

Koliko puta ste danas rekli “ne”?

Džobsov dugogodišnji prijatelj, Džoni Ajv, glavni dizajnerski direktor u Apple-u, podsjeća na dobijanje slične lekcije od Stiva.

“Džoni, morate shvatiti da postoje mjere fokusiranja, a jedna od njih je koliko često kažete ‘ne'”, rekli su mu Jobs, prema web stranici Ljestve.

Sam Džobs je bio toliko poznat po fokusiranju na to da se svaki dan odijeva u istoj crnoj rolci, patikama i trapericama, kako bi eliminisao potrebu da razmišlja, odnosno, gubi vrijeme na to šta treba da obuče svakog dana.

Džoni Ajv, Džobsov prijatelj i glavni dizajner Apple-a

A jv je kazao da ga je Džobs često pita koliko puta tokom tog dana je rekao „ne“, pitanje koje je on smatrao „tutorskim“ iako je bio saglasan sa njegovim načelom.

“Umjetnost fokusa je da čak i ono za šta ste vezani, a što vam nije potrebno, ostavite po strani, ignorišete”, rekao je Ajv. “I često vas to košta, a Džobs je u tome bio izvanredan“, dodao je.

Za to je potrebno mnogo truda i iscrpljuje vas, ali sve dobre stvari koje smo učinili za vas zahtijevale su takav fokus, istakao je Ajv.

Zato upitajte sebe: Ako moram da uradim jednu stvar, koja je to?

Jednom kada budete znali jasan odgovor na to pitanje, postavite sebi sljedeće: Da li ste posvetili dovoljno vremena i pažnje toj stvari, i ako nijeste – zašto nijeste?

Inc.com/Investitor.me