Zašto su avionske karte tradicionalnih prevoznika tako skupe?

Podijeli

Ukoliko mislite da su avionske karte izuzetno skupe, imajte u vidu koji se sve troškovi skrivaju iza (naizgled) visoke cijene.

Biznis Insajder je objasnio koji se sve troškovi skrivaju iza cijene aviokarte.

Tačnije, objasnili su strukturu cijene na uzorku avionske povratne karte u iznosu od 300 dolara između grada Piorije u američkoj saveznoj državi Ilinois i Ralija u Severnoj Karolini, udaljenih oko 1.300 kilometara.

Porezi i naknade čine čak 21,1 odsto krajnje cijene karte, odnosno 63,35 dolara. To znači da svaki peti euro od cijene ide na opisane troškove.

Za standardni porez ide 7,5 odsto cijene koju plaća putnik, dok se 4,5 dolara odnosi na naknadu koji se naplaćuje na svakom aerodromu u koji avion sleti.

Avionska karta iz Piorije do Ralija i nazad imala je jedno presijedanje u Čikagu, pa je ovu naknadu morala da platiti četiri puta.

Četiri puta mora se platiti i porez za poletanje i slijetanje koji iznosi 4,10 dolara.

Na kraju tu je i porez za bezbjednost u iznosu od 5,60 dolara, koji se standardno naplaćuje u američkom aviosaobraćaju nakon 11. septembra 2001.

Izuzmu li se porezi i naknade, osnovna cijena avionske karte iznosi 235.65 dolara. Od ovoga iznosa naplaćuje se gorivo i plate za radnike u aviokompaniji.