7 faktora koji utiču na cijenu Vaše nekretnine

Podijeli

Na oglasima za nekretnine nerijetko se susrijećemo sa oglasima naoko sličnih kuća ili stanova čije se cijene uveliko razlikuju. Zašto je to tako?

Koliko god neke nekretnine bile slične, postoji niz faktora koji utiču na njihovu cijenu i čine ih jedinstvenima.

Mnogo je faktora koji određuju cijenu nekretnina, a Crozilla.com donosi njih sedam:

Lokacija

Lokacija je ključni faktor u određivanju cijene nekretnina. Kuća ili stan u blizini odlagališta otpada, bučne saobraćajnice ili industrijskog postrojenja mogu (negativno) uticati na vrijednost nekretnine. Kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor neće postići istu cijenu na periferiji ili u centru grada, odnosno na moru ili u pitomom mjestu u unutrašnjosti. Tako se, na primjer, u istočnim ili sjevernijim krajevima države mogu pronaći kvalitetne, dobro opremljene kuće za čiju cijenu bi se u glavnom gradu ili negdje na moru mogla dobiti nekretnina barem dvostruko manje površine.

Vrijeme prodaje

Onima kojima se žuri s prodajom nekretnine ponekad je bitno samo da je prodaju u što skorijem roku. Stoga mnogi od njih neće čekati bolju ponudu, niti kupca koji će ponuditi veći iznos, već će uzeti ono što im se nudi u tom momentu. U takvim su slučajevima često spremni na kompromis i na dogovor oko cijene.

Stanje nekretnine

U kakvom je nekretnina stanju uveliko utiče na cijenu. Odražavane i kvalitetne nekretnine prije će pronaći kupce. Oni uvijek gledaju u kakvom je nekretnina stanju, osim, naravno, ako ne kupuju zbog zemljišta pa je ionako planiraju rušiti. Bitno je da je nekretnina koja se prodaje u dobrom stanju. Krov koji curi, vlaga na zidovima i zidovima, nefunkcionalna stolarija… samo su neki od znakova da nekretnina nije u potpunosti održavana što bi moglo odbiti kupce ili spustiti cijenu nekretnine.

Stanje na tržištu

Prije dolaska krize vladala je velika potražnja za nekretninama, a istovremeno su njihove cijene bile izrazito visoke. S dolaskom ekonomske krize tržište je utihnulo, te se broj kupaca smanjio iako su cijene izrazito pale.

Susjedstvo i okolina

Ma kako se trudili, ponekad je neku nekretninu izrazito teško prodati, a razlog tome može biti i susjedstvo. Izrazito glasni ili nepristojni susjedi mogu mnogo učiniti pri procesu prodaje nekretnine. Na primjer, udarci, skakanje ili galama koji dopiru s sprata iznad neće pozitivno djelovati na potencijalne kupce koji dolaze u obilazak stana.

Ulaganja u nekretninu

Ponekad i mala ulaganja mogu podići cijenu nekretnine. Stoga je prije stavljanja na tržište potrebno učiniti korekcije te ispraviti nedostatke. Crozilla preporučuje prodavačima da srede zidove, poprave slavine, žljebove, ograde i vrata te ostale dijelove nekretnie koje bi kupcima mogle biti bitne.

Dodatna vrijednost

Nije rijetkost da prodavci uz nekretninu koju prodaju uključe dodatan „sadržaj“ koji može podići vrijednost nekretnine. Ponekad je riječ o nekretnini koja se prodaje potpuno (kvalitetno) namještena, ponekad vlasnici uz kupnju stana poklanjaju televizor, a putem online oglasa prodavali su se i stanovi u čiju je cijenu uključen čak i automobil.