Superbrzi njemački voz prvog dana kasnio dva sata

Podijeli

Brza željeznička linija između Berlina i Minhena na kojoj je redovan promet uspostavljen u nedjelju, prvog dana kasnila je s dolaskom u bavarsku prijestonicu čak dva sata, pišu mediji.

Voz na brzoj liniji doživio je kvar pa je morao biti premješten na sporiju željezničku trasu zbog čega je kasnio dva sata.

Vozovi koji će povezivati dva grada postizaće brzinu od 300 km na sat a trebalo bi putovanje između Berlina i Minhena da skrate sa šest na četiri sata.

Kancelarka Angela Merkel u petak je učestvovala u inauguraciji te željezničke veze, čija je realizacija trajala dvije decenije i koštala deset milijardi eura.

Merkel se popela na voz na njegovoj pretposljednoj stanici, berlinskoj stanici Suedkreuz, prije nego je voz stigao na zadnju destinaciju, glavni gradski kolodvor.

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostave brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Ovaj projekt dugo se realizovao. Prvi put ga je u plan stavila njemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

I samo ime projekta, Njemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dvaju gradova koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.

Hina