solar plant, floating solar
Foto: CHUTTERSNAP, Unsplash

Njemačka je evropski lider u solarnoj energiji, pogledajte ko je u Top 8

Podijeli

Prema procjenama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, 2022. Njemačka je imala instalirani fotonaponski kapacitet od oko 67 gigavata, što je čini evropskom zemljom s najvećim potencijalom solarne energije. Kapacitet Savezne Republike, prema istim podacima, te godine bio je više nego duplo veći od kapaciteta Italije, koja je zauzela drugo mesto sa 25 gigavata.

Fotonaponski kapacitet Njemačke pokazao je godišnju prosječnu stopu rasta od oko šest odsto između 2013. i 2022. U pogledu osam evropskih zemalja s najvećim solarnim kapacitetima, to Njemačku stavlja na sedmo mjesto ispred Italije.

Šampion rasta u ovoj grupi je Poljska, koja je od 2013. godine uspjela povećati svoje kapacitete čak 137 odsto godišnje. Samo između 2020. i 2022. zemlja je skoro utrostručila svoj solarni potencijal. Holandija je na drugom mjestu u ovoj kategoriji sa prosječnim godišnjim rastom od 40 odsto, a na trećem je Velika Britanija sa približno 17 posto.

Globalno, kapacitet instaliranih fotonaponskih sistema povezanih na mrežu je 2022. godine dostigao oko jedan teravat ili 1.000 gigavata. To čini otprilike jednu trećinu kapaciteta svih obnovljivih izvora energije ili oko 12 odsto ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Kina je dala najveći doprinos proširenju solarnih kapaciteta te godine. Ova istočnoazijska zemlja čini oko jedne trećine instaliranog kapaciteta obnovljivih izvora energije i približno 57 odsto globalnog kapaciteta solarne energije.

Osim toga, prema Federalnom zavodu za statistiku, oko devet od deset solarnih panela uvezenih u Njemačku 2022. godine dolazi iz Narodne Republike Kine.

Izvan Evrope, Sjedinjene Američke Države, Japan i Indija su među zemljama s najvećim fotonaponskim kapacitetima.

Infographic: Germany Is Europe's Solar Energy Front-Runner | Statista Više grafika pronađite na sajtu Statista

Autor: Florian Zandt, Statista