Gorenje: Rast prihoda, pad dobiti

Podijeli

Prihodi slovenačkog koncerna Gorenje u prošloj su godini iznosili 1,307 milijardi eura, što je u odnosu na godinu prije porast za 3,7 odsto, ali je neto dobit smanjena sa 8,4 miliona eura u 2016. na 1,2 miliona eura u 2017. godini, objavio je u petak proizvođač kućanskih aparata iz Velenja.

Rastu prihoda u prošloj godini ponajviše su pridonijeli prihodi od prodaje u Rusiji, Ukrajini, Holandiji, na tržištima Bliskog i Dalekog istoka te Amerike, Azije i Australije, ističe se u saopštenju kompanije, prenose agencije.

Po podacima koji se iznose, dobit iz poslovanja u prošloj godini je iznosila 21,7 miliona eura, dok je godinu ranije bila skoro duplo veća: 40,2 miliona eura.

Dobit je niža od planirane, a to je u prvom redu posljedica izuzetnog povećanja cijena materijala, objašnjava predsjednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac, dodajući kako su nabavne cijene plastičnih masa povećane za 25 odsto, a čeličnih limova za deset odsto.

Negativno su na poslovanje uticali i niža od planirane prodaja kućanskih aparata, prije svega u Njemačkoj, cjenovni pritisci na troškove rada, rast cijena na nabavnim tržištima te povećani proizvodni troškovi povezani s početkom serijske proizvodnje nove generacije proizvoda.

U ovoj godini u Gorenju planiraju rast prihoda i dobiti. Planiraju tako u 2018. godini ostvariti 1,33 milijarde eura prihoda od prodaje kao i neto dobit od 8,1 milion eura.