eBay raskida saradnju s PayPalom

Podijeli

eBay, jedna od najvećih svjetskih kompanija za aukcijsku prodaju i kupovinu preko interneta, odlučio je da potisne sistem za obradu plaćanja PayPal kao svog glavnog partnera.

Kako navode svjetski mediji, „Ibej“ će taj proces plaćanja prepustiti jednom od najvećih rivala „Pejpala“. Ove dvije američke kompanije imaju komplikovanu istoriju, a vijest o razilaženju dovela je do toga da akcije „Pejpala“ odmah posrnu više od 12 odsto.

– „Ibej“ je odlučio da preuzme većinu plaćanja na svojoj platformi. U saradnji sa holandskom kompanijom „Adjen“, „Ibej“ će početi polako da u narednim mesecima i godinama preuzima posredničke usluge u naplati proizvoda i usluga na svojoj internet prodavnici. Tako će kao primarni servis za plaćanje „Ibej“ nuditi svoje rješenje umjesto „Pejpala“, koji je na toj poziciji figurirao posljednjih 15 godina – pišu svjetski mediji.

Stručnjaci kažu da će najavljeni prelazak na „Adjenovo“ rješenje za digitalno plaćanje potrajati bar do 2020. godine, kada ističe važeći ugovor „Ibeja“ i „Pejpala“. Pretpostavlja se da će kupcima i poslije 2020. godine „Pejpal“ biti ponuđen kao mogući način plaćanja, ali da će njegova uloga biti sporedna.

“Ibej“ i „Pejpal“ proslavili su se jer su omogućavali prostu, brzu i bezbjednu kupovinu preko interneta, pošto učesnici u trgovini ne treba da ostave broj kreditne kartice, već se kupuje preko korisničkog servisa.

Iako se dolazak „Pejpala“ u Crnu Goru najavljivao godinama, našim korisnicima je na kraju samo omogućeno da kupuju robu iz inostranstva, ali ne i da obavljaju međusobne transakcije.