Flixbus i Uber uspostavili saradnju: Aplikacija za putovanje od vrata do vrata

Podijeli

Najveći njemački autobuski operater Flixbus i taxi-servis Uber najavili su saradnju kako bi se omogućilo besprijekorno putovanje od vrata do vrata.

Korisnici Uber aplikacije od petka imaju na uvid 25 virtualnih stanica – mjesta za preuzimanje u neposrednoj blizini stanica zelenih Flix autobusa i Flix vozova.

Ako je “prva i zadnja milja izazov, to je često odluka protiv autobusa ili voza”, rekao je Krištof Vigler iz Ubera Njemačke u Berlinu, javlja Indikator.ba.

Partnerstvo bi to trebalo to da riješi. Uslugu kompanije nude u Berlinu, Minhenu, Frankfurtu i Dizeldorfu.

U Njemačkoj, zbog zakonske regulative moguća su samo putovanja sa profesionalnim vozačima uz putnu kartu za prevoz putnika. U drugim zemljama, čak i privatne osobe nude vlastiti automobil kao zamjenu za taksi.

Saradnja je sada povezana sa aplikacijom koja prepoznaje lokaciju korisnika koji je koristio zeleni autobus ili voz i predlaže odgovarajuću lokaciju za preuzimanje u blizini.

Moguće su prethodne narudžbine, pa isprekidane linije pokazuju put prema potrebi. To je posebno korisno u slučaju nedostatka lokacije ili u kasnim satima ako je lokalni promet ograničen, navode dvije kompanije. Takva saradnja postoji u Francuskoj od jeseni.

Međutim, saradnja takođe otežava poslovanje etabliranih taksija, koje takođe imaju tačke prekida na stanicama.

Flixbus i Uber brane saradnju, ali sa zajedničkim ciljem da ubijede ljude da se “odreknu sopstvenog automobila”.