NYT: Štampanim medijima ostalo još desetak godina života

Podijeli

Prema procjenama New York Timesa,  pred štampanim novinarstvom ostalo je još samo desetak godina, nakon čega će sav sadržaj biti dostupan samo u digitalnom obliku pa izdavačke kompanije već sada moraju raditi na tome da s vremenom broj digitalnih pretplata bude veći od prodaje štampanih primjeraka.

Dio izdavača već neko vrijeme vrši pritisak na Google i Facebook i od njih traži razvoj alata koji će im pomoći u privlačenju novih pretplatnika te bi tako ove platforme na kojima su se tokom godina proširile lažne vijesti, dale svoj doprinos “novinarstvu kojem se može vjerovati”, piše Zimo.

Google će stoga prilikom pretrage prvo prikazivati vijesti sa stranica na koje korisnici plaćaju preplatu, a ova kompanija će s izdavačima dijeliti informacije o istoriji pretraživanja.

Veliki izdavači poput Wall Street Journala, New York Timesa, Washington Posta i drugi sve teže mogu finansirati svoje poslovanje prihodima od oglašavanje te se fokusiraju na povećanje broja pretplatnika kako bi povećali prihode, zaključuje Zimo.