Google

Indija kaznila Google sa 161 milion dolara zbog “nepoštenih praksi”

Podijeli

Indijske vlasti kaznile su Google sa 13 milijardi rupija (161 milion dolara) zbog korišćenja svoje Android platforme da dominira tržištem.

Državni regulator optužio je tehnološkog giganta da ulazi u “jednostrane sporazume” s proizvođačima pametnih telefona kako bi osigurao dominaciju svojih aplikacija.

Googlu je naređeno da “prestane i odustane” od takvih praksi.

Iz kompanije još nijesu odgovorili na kaznu ili optužbe.

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) navela je u saopštenju da Google “zloupotrebljava” licenciranje svog Android operativnog sistema za niz pametnih telefona, web pretraživanja, pregledavanja i video hosting usluga.

Rečeno je da Google ulazi u “prisilne sporazume” kako bi osigurao da kompanije koriste njegov paket aplikacija – poput Google Chromea, YouTubea, Google Maps i drugih.

U saopštenju se dodaje da ova praksa guši konkurenciju i daje Googleu kontinuiran pristup podacima o potrošačima i unosnim mogućnostima oglašavanja.

CCI je takođe zatražio od Googlea da ne prisiljava proizvođače mobilnih uređaja da unaprijed instaliraju njegove aplikacije i da mora dozvoliti proizvođačima i korisnicima da instaliraju aplikacije po svom izboru tokom početnog podešavanja uređaja.

“Tržištima bi trebalo dozvoliti da se takmiče po zaslugama, a teret je na dominantnim igračima (u ovom slučaju, Google) da njegovo ponašanje ne utiče na konkurenciju po zaslugama”, navodi se u saopštenju.

Google se suočava s nizom antimonopolskih slučajeva u Indiji, a vlasti takođe ispituju Googleovo ponašanje na tržištu pametnih televizora i njegovom sistemu plaćanja u aplikacijama.

Istraga je pokrenuta 2019. godine, nakon pritužbi korisnika Android pametnih telefona.

Slučaj je sličan onom s kojim se Google suočio u Evropi, gdje su regulatori nametnuli kompaniju kaznu od 5 milijardi dolara jer je koristila svoj Android operativni sistem kako bi stekla nepravednu prednost na tržištu.