HE “Piva” u prvom kvartalu ostvarila skoro pola godišnjeg plana proizvodnje

Podijeli

Hidroelektrana “Piva” je u prvom kvartalu 2018. godine proizvela 365 gigavat sati (GWh) električne energije, što je 22 odsto više od plana za ovaj period godine, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Već sada je ostvareno 48,67 odsto ukupnog godišnjeg plana. Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i angažovanosti svih zaposlenih, a posebno Sektora za održavanje i eksploataciju, koji su maksimalno iskoristili dobre hidrološke prilike iz decembra prošle i prva tri mjeseca ove godine. S obzirom na trenutnu snagu dotoka i nivo akumulacije, ovo će sasvim sigurno biti jedna od uspješnih proizvodnih godina HE “Piva”, saopšteno je iz državne elektroenergetske kompanije.

Ukupna proizvodnja HE “Piva” 2017. godine, zbog nezapamćene suše, je iznosila 360 GWh, ili 48 odsto godišnjeg plana, što je već sada prevaziđeno.

HE “Piva” koja je 28. marta obilježila 42 godine postojanja, do sada je ukupno proizvela 31.704.574 MWh električne energije, “dajući snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

“Piva” je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Akumulacija HE “Piva” duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE “Piva” je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji, navode iz EPCG.