Slovenci i Italijani obnavljaju HE Piva za 10 miliona eura

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane Piva, vrijedan 10,3 miliona eura.

Ugovor koji će finanisirati KfW banka s 8,5 miliona eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG-a Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB-a Danilo Moresco.

Igor Noveljić je, kako je saopšteno iz EPCG, rekao je da će hiodroelektrana dobiti moderniziranu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja vlastite potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je objasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande.

“Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta kao što su produženje radnog vijeka elektrane za još 40 godina, osigurava se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanjem tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva miliona eura”, dodao je Noveljić.

Projekat revitalizacije HE Piva obuhvaćen je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe čiji je cilj i povećanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih, prenosnih i distribucijskih objekata.

U narednom periodu, kako se navodi, očekuje se i potpisivanje ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane Perućica u vrijednosti od 30 miliona eura.