Hrvatska ne ispunjava samo jedan uslov za uvođenje eura

Podijeli

Hrvatska ispunjava sve kriterijume osim jednog za ulazak u eurozonu, a to je učestvovanje u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine, stoji u konvergencionom izvještaju koje je u srijedu objavila Evropska komisija za sedam zemalja članica koje imaju zakonsku obavezu uvođenja eura.

U izvještaju je obuhvaćeno sedam država članica izvan europodručja koje imaju zakonsku obavezu uvesti euro: Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska. U izvještaju se navodi da države članice generalno pokazuju znatnu nominalnu konvergenciju, ali trenutno nijedna od njih ne ispunjava sve formalne uslove za pristupanje euurozoni. Dvije države članice, Bugarska i Hrvatska, ispunjavaju sve konvergencione kriterijume osim kriterijuma deviznog kursa jer ne učestvuju u kursnom mehanizmu (ERM II), stoji u saopštenju Evropske komisije a prenosi Hina.

Kriterijumi konvergencije uključuju stabilnost cijena, uredne javne finansije, stabilnost deviznog kursa i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. U izvještaju se zaključuje da svih sedam država ispunjavaju kriterijum javnih finansija, da Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska i Švedska ispunjavaju kriterijum dugoročnih kamatnih stopa, da Bugarska, Hrvatska, Poljska i Švedska ispunjavaju kriterijum stabilnosti cijena te da “nijedna država ne ispunjava kriterijum deviznog kursa”.

“Nijedna država članica ne ispunjava kriterijum deviznog kursa jer nijedna od njih ne učestvuje u kursnom mehanizmu (ERM II): prije uvođenja eura potrebne su najmanje dvije godine učestvovanja u tom mehanizmu, bez ozbiljnih napetosti”, stoji u saopštenju Komisije.

U izvještaju se navodi i da je samo Hrvatska, od navedenih država, u potpunosti uskladila zakonodavstvo s propisima Evropske monetarne unije (EMU).

Hrvatska uvodi euro 2022. godine