Berba breskvi: Dnevnica i do 20 eura

Podijeli

Berba breskvi ove godine počela je mnogo ranije nego što je to uobičajeno, a razlog je veoma topao april. Očekuje se prinos od 600 hiljada kilograma. Biće posla za berače, a dnevno mogu da zarade i do 20 eura, javlja RTCG.

Ove godine ne samo breskve, već i vinogradi, ispred su svog vegetativnog vremena za nekih sedam do deset dana. Na sreću rod je dobar, plodovi zdravi.

“Mjesec april je bio sa enormno visokim temperaturama, neka 4-5 stepeni više od prosjeka. Mart je bio izuzetno kišovit, tako da je to prouzrokovalo raniji početak berbe breskvi, a i sve operacije zelene, kako mi kažemo, u vinogradima su počele nekih sedam do deset dana”, kaže Dušan Kankaraš, direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje, na “Plantažama”.

Navodi i da nemaju problema sa radnom snagom.

“Kad je breskva u pitanju, tu problema nema, zato što je gro radnika iz Crne Gore i početak berbe breskve ne zahtijeva veliki broj radnika, znači sad je nekih 25 do 30 radnika. Kako se bude odvijala berba, za nekih mjesec, pošto berba breskve traje tri mjeseca, onda će se broj radnika povećati na 70”, navaeo je Kankaraš.

Berači breskvi su uglavnom uigrane ekipe koje rade svakog ljeta.

“Sedma godina, sezonski posao na breskvi. Korektni su šefovi, sve organizacija je okej, može učinak bit 15 do 20 eura dnevno”, kaže radnica Džana Musić .

Iako je to težak posao, berba breskve nije problem, no kada dođe vinograd na red tada treba naći do 700 berača.