Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Podijeli

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnom izazvati pad interneta, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.

U najnovijem izvještaju, banka upozorava i da se kriptovalutama ne može vjerovati u uporedivoj mjeri s tradicionalnim valutama, piše SEEbiz.


Trenutno je 17 miliona bitcoina u opticaju, a gornja granica je 21 miliona. Za razliku od valuta koje izdaju centralne banke, kriptovalute se stiču “rudarenjem” odnosno rješavanjem složenih matematičkih algoritama. Kasnije se njima trguje na internetu.

Suprotno konvencionalnim valutama, bitcoini takođe imaju sposobnost ograničenog izdavanja. Trenutno je 17 miliona bitcoina u opticaju, a gornja granica je postavljena na 21 milion.

U teorijskom scenarijumu, ako bi cijela populacija u nekoj zemlji prešla na bitcoine, to bi zahtijevalo vrlo velike kapacitete računara za njihovo čuvanje i transakcije koje bi mogle preopteretiti Internet. Samo superračunari bi mogli da sprovode tako opsežne postupke.

“To bi moglo uništiti internet”, upozorili su u Banci za međunarodna poravnanja.

U prošlosti, Banka za međunarodna poravnanja više puta je upozorila na moguće prevare povezane s kriptovalutama, a sada je ponovila da se temelje na vrlo krhkom povjerenju.