Pažljivo s prodajom preko interneta: Kako sam umalo postao žrtva prevare

Podijeli

Internet sve više koristimo za plaćanja, ali i za prodaju raznih stvari – nakita, ukrasa, tehničkih stvari koje je lako upakovati i slično.

Na internetu možete naći mnoštvo oglasnih portala preko kojih lako i brzo dođete i do kupca, ali tu vrebaju mnoge opasnosti. Baš kao i u stvarnom životu, među kupcima je mnogo i prevaranata koji će iskoristiti internet da sakriju svoju prevarantsku namjeru. Jedan Nikšićanin je za portal Investitor ispričao svoju priču, koja se, sticajem srećnih okolnosti, završila neuspješno za kupca-prevaranta.


Prije par godina sam preko nagradne igre dobio vrijedan poklon – pozlaćeni mobilni telefon i pošto nijesam pristalica takvih proizvoda, odlučio sam da ga prodam. Prijatelji su mi preporučili online oglase i odlučio sam da ga oglasim preko slovenačkog oglasnog portala Bolha.com, jer su mi rekli da je tamo velika potražnja za raznim proizvodima.

Napravio sam fotografije telefona, dao opis, moje lične podatke (e-mail adresu i sve što je trebalo) i nije prošlo ni par sati, dobio sam na ponudu izvjesne gospođe iz Italije koja je kazala da bi kupila telefon, ali da može platiti jedino putem PayPala. S obzirom da kod nas PayPal još ne pruža mogućnost primanja novca, u dogovoru sa prijateljem iz Slovenije dao sam njegovu adresu.

Opet nakon nekoliko sati, na moj mail stiže poruka u kojem stoji da je na PayPal nalog mog prijatelja uplaćen novac ali da će on biti operativan kad pošiljka bude poslata. Nedugo potom, javlja se i gospođa-kupac sa viješću da je uplatila novac te da joj pošaljem DHL potvrdu sa tracking kodom, kako bi mogao da preuzmem novac.

Da stvar bude zanimljivija, vratio sam se na mail od PayPal-a kako bih se uvjerio da je to zaista to i nije bilo razloga da sumnjam. Otišao sam u DHL poslovnicu u blizini podgoričkog aerodroma, uredno platio (oko 100 eura, 40 eura za špediciju i oko 50 eura za troškove DHL-a) i predao pošiljku na datu adresu u Italiju. Slikao sam i poslao potvrdu DHL-a kupcu u Italiji kako bi mi “oslobodio” novac.

Po povratku u Podgoricu, nakon nekih pola sata predaje pošiljke, na telefon mi dolazi e-mail od nepoznate gospođe iz Ljubljane sljedeće sadržine:

Poštovani,

sticajem okolnosti sam vidjela da ste poslali vrijedu pošiljku na adresu na sjeveru Italije. U pitanju je prevara. Ukoliko ste u mogućnosti, odmah obustavite isporuku i vratite paket. U pitanju su prevaranti povezani sa mafijom i na razne načine pokušavaju doći do vrijednih stvari koje ljudi prodaju preko interneta.

Bio sam u šoku. Prvo sam se pitao otkud ova žena zna da sam poslao nešto, ali odmah potom sam pozvao službenicu DHL-a da obustavi isporuku ako nije kasno. Srećom, paket nije otišao, tako da smo uspjeli da obustavimo isporuku i da vratim paket.

Pošao sam u DHL i vratili su mi paket i 50 eura. Trošak špedicije je nepovrativ te sam ga izgubio, što mi se činilo manje bitnim u odnosu da spasim telefon ali i da izbjegnem da budem prevaren na tako bezočan način.

Nakon nekoliko minuta dobio sam mail od Italijanke (ili ko se već krio iza te e-mail adrese) sa pitanjem kako sam uspio da otkažem DHL isporuku. Odgovorio sam pitanjem: A kako je moguće da ste lažirali PayPal e-mail? Nije bilo odgovora.

Kako je Slovenka saznala za isporuku

Čim sam došao sebi, poslao sam mail ljubaznoj Slovenki, da je obavijestim da sam uspio da spasem pošiljku i zamolio je da mi objasni kako je ona znala za to. Pazite sticaj okolnosti: Njen partner radi u slovenačkom odjeljenju DHL-a i kroz sistem je vidio moju pošiljku i adresu na koju je poslata. Prepoznao je adresu, jer je njegova djevojka prije toga od istog prevaranta izigrana. Poslala je na tu adresu nakit vrijedan više stotina eura ali novac nikada nije uplaćen.

On je, dakle, prepoznao tu adresu, iskopirao moj e-mail koji mu je bio vidljiv i javio djevojci da mi pošalje hitnu poruku da obustavim isporuku.

Srećom, ja sam imao telefon i mobilni internet te sam njen e-mail vidio odmah čim je poslala i odmah pozvao DHL da obustavi isporuku.

Prevara u ime PayPala i kako je otkriti na vrijeme

Nakon toga sam pisao PayPalu kako bih ih obavijestio da umalo nijesam postao žrtva prevare zbog falsifikovanja njihovih podataka. Prevaranti su sve vještiji i mogu skoro 100% da “izimitiraju” službeni mail ne samo PayPala, već bilo koje banke, finansijske institucije ili neke druge institucije, sa ciljem da prevarom ispune svoje namjere.

PayPalu sam proslijedio mail koji je meni stigao i oni su mi odmah odgovorili da je to lažni mail i poslali uputstva o tome kako da prepoznam lažne poruke koje se šalju u njihovo ime. PayPal kao ozbiljna kompanija za transfer novca ima vrlo brze i efikasne sisteme provjere koje možete naći ovdje. Svaki mail koji vam stigne u njihovo ime, možete proslijediti na adresu [email protected] i odmah ćete dobiti informaciju da li se radi o lažnoj poruci.

Bilo da koristite PayPal ili bankovni račun u cilju plaćanja za nešto što prodajete preko Interneta, prvo sve dobro provjerite. Konsultujte i svog bankara u vezi transfera novca, jer ako vam neko uplati novac na bankovni račun, rijetko kad postoji opcija “zamrzavanja” ili rezervisanja od onoga koji plaća, već novac regularno stiže na vaš račun.

Da se ovo ili slično vama ne bi desilo, morate obratiti pažnju na način kako funkcioniše PayPal i slični servisi. Kod banke u kojoj imate račun informišite se o svim detaljima transfera novca i ako vam neko kaže da vam je uplatio novac, provjerite da li se to zaista i desilo.