Džef Bezos, Jeff Bezos, Amazon CEO
Bezos (YouTube scr)

Džef Bezos zarađuje toliko da bi mogao kupovati Rolex svake sekunde: Ovo su 3 ključna izvora njegovih ogromnih prihoda

Podijeli

Rolex je luksuzni dizajnerski brend, koji se brine za bogatiju demografsku grupu kupaca, s prosječnom cijenom sata u rasponu od 7.000 do 12.000 dolara.

Ovo je ipak mala cijena za ultra bogate pojedince poput osnivača i bivšeg izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa, koji trenutno ima bogatstvo neto vrijednosti od 189,9 milijardi dolara, prema aprilskom presjeku američkog Forbesa.

Podijeljeno sa 525.600 minuta u kalendarskoj godini, ispada da Bezos zarađuje do 361.301 dolara svakih 60 sekundi — dovoljno za kupovinu Rolex sata skoro svake sekunde.

Evo raščlanjenja tri ključne tačke Bezosovog bogatstva:

1. Amazon
Iako je 2021. podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, većina Bezosovog bogatstva vezana je za Amazon, kompaniju za e-trgovinu koju je pokrenuo 1994. Od početka godine, Bezos je prodavao svoje dionice. U prve dvije sedmice februara prodao je preko 2 milijarde dolara akcijskih zaliha, prema podacima Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država (SEC).

2. Investicije
Kroz Bezos Expeditions, koja je osnovana 2005. godine, Bezos ulaže u niz kompanija kao što su Zocdoc, Uber Technologies i Nautilus Biotechnology. Uložio je i u Airbnb 2011. godine, a vrijednost firme je trenutno preko 100 miliona dolara, prema US News & World Report.

3. Nekretnine
Bezos je kupio treću vilu na ostrvu Indian Creek u Majamiju ranije u aprilu 2024. za 90 miliona dolara, povećavši svoj ionako veliki portfelj nekretnina, navodi Bloomberg. On, između ostalih, posjeduje nekretnine i na Havajima, u Vašingtonu, Njujorku.

Posljednjih godina Bezos je svoju pažnju usmjerio na aviokompaniju Blue Origin. Industrija svemirskog turizma nastavlja da raste u popularnosti za ultra bogate – 2021. godine, Blue Origin je izvijestio da je aukcijska karta prodata za 28 miliona dolara.